Economia 30/10/2012

La inflació torna a pujar a l'octubre a Espanya i ja és del 3,5%

Segons l'indicador avançat de l'IPC els preus moderen el seu ascens amb un increment d'una dècima, però se situen ja a nivells de maig del 2011

Efe / Ara
1 min
Un dels segments més afectats per la caiguda de vendes va ser el calçat i la roba, un 25%.

Madrid / BarcelonaLa inflació interanual espanyola s'ha situat en el 3,5% a l'octubre, una dècima per sobre de la taxa del setembre, segons l'indicador avançat de l'índex de preus de consum (IPC) que ha publicat aquest dimarts l'Instituto Nacional de Estadística (INE), que encara no separa per comunitats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La dada definitiva es coneixerà el pròxim 13 de novembre i, si es confirma la dada avançada, suposarà una moderació en la tendència alcista iniciada el passat mes de juliol, quan la taxa interanual era del 2,2%.

A l'agost l'indicador es va apuntar 5 dècimes, fins al 2,7%, i el setembre passat es va disparar set dècimes, fins al 3,4%, com a conseqüència de la pujada de l'IVA.

La inflació interanual, segons aquest indicador avançat, se situaria a l'octubre en taxes de maig del 2011, quan era del 3,5%. A més, seria 1,5 punts percentuals superior a la de l'inici de l'exercici (del 2%).

Des de començament d'any, la inflació s'ha mantingut estable fins al març, mes en què va baixar una dècima en taxa interanual, fins al 1,9%.

A l'abril es va apuntar dues dècimes (fins al 2,1%), al maig va tornar a caure fins al 1,9%, xifra que es va mantenir al juny i que es va elevar fins al citat 2,2% de juliol.

L'augment de juliol es va deure a la pujada dels preus dels medicaments i altres productes farmacèutics.

L'INE ha publicat avui també l'indicador avançat de l'IPC harmonitzat (IPCA), que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de la zona euro, segons el qual, la inflació interanual s'ha mantingut a l'octubre en el 3,5%.

stats