Economia 29/03/2012

La inflació interanual baixa una dècima el març, fins a l'1,9%

Segons l'INE, la principal conseqüència del descens és l'evolució dels preus dels aliments i de les begudes no alcohòliques

Efe
2 min

MadridLa inflació interanual ha disminuït una dècima el març, fins a situar-se en l'1,9%, segons l'indicador avançat de l'índex de preus de consum (IPC) publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'INE, la principal conseqüència del descens és l'evolució dels preus dels aliments i de les begudes no alcohòliques.

Avui també s'ha conegut l'indicador avançat de l'IPC harmonitzat (IPCA) –que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode a tots els països de la zona euro–, segons el qual la inflació interanual va caure una dècima el març respecte a febrer, fins a l'1,8%.

L'indicador avançat són dades provisionals de l'IPC. La xifra definitiva es coneixerà el 13 d'abril, malgrat que no acostuma variar de forma significativa.

El fet que l'IPC baixi el març significaria que continua la caiguda que va començar l'octubre passat, i que només es va interrompre el febrer, en què es va mantenir estable.

Els preus van començar a incrementar l'octubre del 2010, quan la inflació interanual es va situar al 2,3%, i van aconseguir el seu màxim l'abril del 2011, en què va arribar al 3,8%.

El maig, l'IPC va iniciar un descens que va passar del 3,5% d'aquell mes al 3% a l'agost, tendència que es va trencar el mes següent, en situar-se al 3,1%.

L'INE va començar la difusió de l'indicador avançat de l'IPC el gener d'aquest any. A partir d'aquesta data, les metodologies de càlcul de l'IPC i de l'IPCH es diferencien en el tractament del vestit, el calçat, les fruites i les hortalisses fresques per l'entrada en vigor d'un canvi reglamentari a la Comissió Europea.

Encara que l'INE publicava un indicador avançat de l'IPCH des del 2004, ara ofereix una informació més completa sobre l'evolució dels preus de consum.

stats