CONCURSOS DE CREDITORS
Economia 07/08/2012

Les insolvències pugen el 28% per l'ajust del comerç

Els concursos de creditors han repuntat el segon trimestre un 28%, fins als 478 expedients. Catalunya és la primera comunitat espanyola en insolvències, que en gairebé el 70% dels casos afecten pimes.

T.g.
2 min
La construcció i el sector immobiliari concentren la majoria d'insolvències, però si es treuen aquests segments, el comerç és el que ha presentat més fallides.

BARCELONASi descomptem les empreses auxiliars de la construcció, el sector del petit comerç és el més afectat per la crisi i la caiguda de la demanda, amb un total de 87 concursos de creditors presentats el segon trimestre d'enguany, un 20% del total. Molt de prop segueix el ram industrial, amb 79 empreses en suspensió de pagaments (18%), i 70 grups immobiliaris en tercer lloc.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Efectivament, les societats lligades al ram del totxo mantenen el lideratge de totes les insolvències, amb 115 casos, el 26%. En el conjunt espanyol, aquests percentatges varien una mica, perquè el 30,8% dels afectats tenen a veure amb la construcció, el 18,3% amb la indústria i el 17,4% amb el comerç, gairebé tres punts menys que en el perímetre català.

Així doncs, entre l'abril i el juny es van presentar 478 expedients de concurs entre empreses i persones físiques a Catalunya, cosa que representa un 28% més que en el mateix període de l'any passat. Aquesta xifra també és la més elevada de tot l'Estat i representa un 21% del total, per sobre de València (365), Madrid (268) i Andalusia (263), segons les dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE). Les comunitats que han registrat menys empreses i persones físiques en crisi han estat la Rioja (16), Extremadura (21) i Cantàbria (26).

Expedients voluntaris

La gran majoria del concursos (460) han estat voluntaris, i només 18, "necessaris", és a dir, que han estat presentats a instàncies dels creditors davant dels impagaments. En el conjunt dels primers sis mesos del 2012, les 973 insolvències concretades superen les del primer semestre del 2009, que amb 846 concursos de creditors van significar llavors el punt més àlgid de la crisi.

En l'àmbit espanyol, l'estadística de l'INE mostra que el total d'insolvències va arribar a les 2.272, amb un increment del 28,6%. Aquesta és la xifra més elevada des del 2004, l'any en què l'INE va substituir el sistema de les suspensions de pagaments. Així es manté la tendència comptabilitzada a finals del 2011, un any que va acabar amb 6.755 insolvències, un 13,3% més que en l'exercici anterior, segons informa Efe.

De la quantitat de concursos presentats entre l'abril i el juny, les 2.026 empreses que pràcticament es van declarar en fallida van créixer un 36,2%, un percentatge matisat per les insolvències de famílies, que es van reduir un 12,1%, fins als 246 casos. D'altra banda, si es té en compte la dimensió, la majoria de les empreses que van suspendre pagaments tenien menys de cinc treballadors, el 30% del total. Això vol dir que les pimes pateixen molt més que les grans corporacions. L'organisme estadístic depenent del ministeri d'Economia destaca que el 69% de les empreses que presenten concurs de creditors facturen menys de dos milions d'euros.

stats