Economia 06/02/2012

Els instal·ladors denuncien que acumulen 262 milions d'euros sense cobrar

Es tracta d'un sector format per autònoms i microempreses, que calculen que més de la meitat d'aquests 262 milions corresponen a deutes contrets pel sector públic i per promotors immobiliaris

Efe
2 min

BarcelonaEl gremi d'instal·ladors FERCA, que representa unes 5.000 empreses catalanes dedicades a la instal·lació d'electricitat, lampisteria o calefacció, entre d'altres, ha denunciat aquest dilluns que entre administracions i empreses els deuen 262 milions d'euros per treballs fets però no cobrats al complet.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és la principal conclusió de l'informe sobre la situació del sector elaborat per la FERCA i la patronal Pimec, un estudi que es nodreix de les dades d'una enquesta feta entre 300 empreses del sector.

Els instal·ladors, un sector format en bona part per autònoms i microempreses, calculen que més de la meitat d'aquests 262 milions corresponen a deutes contrets pel sector públic i per promotors immobiliaris.

Deutes "perduts"

Quant als deutes que corresponen al sector privat, les donen pràcticament per perdudes, perquè quan una empresa va a concurs, els instal·ladors van a la cua dels creditors, asseguren.

L'informe sosté que els instal·ladors catalans cobren els seus deutes a 76 dies de mitjana, encara que no distingeix entre els terminis de pagament del sector públic i de les empreses privades.

Ningú compleix

Tant el president de FERCA, Xavier Carulla, com el president de la patronal Pimec, Josep González, han denunciat que ni uns ni altres compleixen amb els terminis màxims de pagament previstos a la llei de lluita contra la morositat, que són de 40 dies per a les administracions i 75 per al sector privat.

Els equipaments públics, al costat de la indústria i l'habitatge lliure, representen els àmbits amb més morositat, segons l'informe, que proposa que els promotors immobiliaris no puguin certificar el final d'una obra si els instal·ladors no han cobrat o rebut almenys un aval per les quantitats pendents.

500 empreses tancades

FERCA, que representa aproximadament la meitat de les empreses del sector, segons les seves dades, denuncia que els últims anys han desaparegut 500 empreses d'aquest tipus, i que la seva activitat ha caigut un 60% des del 2007.

Aquest gremi estima que les seves empreses associades donen feina a entre 16.000 i 20.000 persones, i l'informe elaborat en col·laboració amb Pimec sosté que cada empresa instal·ladora té obres fetes però pendents de cobrament per un valor mitjà de 80.311 euros.

D'una altra banda, l'informe sosté que la diferència entre el període de pagament i el de cobrament obliga el sector dels instal·ladors a comptar amb 153 milions d'euros per cobrir el seu circulant.

stats