FISCALITAT
Economia 30/11/2019

La insubmissió fiscal fa fallida

Un restaurant queda al llindar del tancament per negar-se a pagar impostos a la hisenda espanyola

Esther Mirall
2 min
Andreu Bartolomé a la porta del seu restaurant, anomenat Siurana, igual que el poble.

SiuranaEl restaurant Siurana, situat al municipi del mateix nom, a la comarca del Priorat, haurà de tancar per negar-se a pagar l’impost de societats i la liquidació de l’IVA a l’Agència Tributària espanyola durant set anys. En aquest període, els seus propietaris, Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, han exercit la seva pròpia sobirania fiscal i han destinat els diners d’aquests impostos a necessitats del territori, com un projector per a l’escola de Poboleda (també al Priorat), aportacions a Càritas o xecs del Mercat de Reus (Baix Camp) per als més necessitats, entre moltes altres accions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“No és habitual que uns particulars arrisquin el seu patrimoni personal, però els ciutadans tenim drets i deures i un és reclamar que es compleixin els acords del Parlament”, explica Bartolomé.

El 2012 la parella va impulsar la plataforma Diem Prou, que tenia com objectiu ingressar els impostos a l’Agència Tributària Catalana (ATC) en lloc de fer-ho a l’espanyola. Era un moment -explica Bartolomé- en què es pagaven els rescats a bancs i augmentava el deute de la disposició addicional tercera amb Catalunya. Tampoc no s’aplicava la llei de transparència de l’Estatut del 2006. “Vam dir que era irresponsable que els nostres diners anessin cap allà”, denuncia.

Deu empreses van seguir el seu exemple, però es van quedar sols quan van saber que l’ATC derivava la recaptació a la hisenda espanyola i van decidir destinar els diners directament a les necessitats del territori, explica l’amo del restaurant. Primer van provar de pagar a l’Ajuntament de Cornudella, però s’hi va negar.

L’alcalde en aquell moment, Josep Maria Castan (ERC), explica que els informes tècnics deien que l’Ajuntament podia actuar com a finestreta única i derivar els diners a l’ATC, però no gestionar-los directament perquè seria prevaricar.

Andreu Bartolomé argumenta que han “informat puntualment” l’ATC de com han pagat els impostos i diu que ningú els ha dit “mai res fins al gener”. “Llavors la hisenda espanyola ens va revocar el NIF per falta d’informació de l’empresa”. Tot i això, paguen la Seguretat Social dels treballadors -entre vuit i deu segons la temporada- i presenten els comptes anuals. “En paral·lel a aquesta manca d’informació que deien, ens van iniciar dues inspeccions fiscals, però fins que no vam verificar que les havien de fer ells i no la hisenda catalana no hi vam accedir”.

Al juny l’agència espanyola els va bloquejar els comptes. “Ja no podem seguir”. “Ens plantegem demanar danys i perjudicis. Tenim la consciència tranquil·la perquè hem actuat per sobre de les nostres obligacions”, afegeix el propietari. De moment no han rebut cap sanció. “Entendríem que és una barbaritat si la rebéssim, perquè és un problema entre administracions i ja hem presentat un certificat de l’ATC que assegura que hem presentat tota la documentació”, detalla.

Bartolomé manté que no són ingenus i afirma que aquesta acció que han fet és exclusivament per visibilitzar que no s’han complert els acords. “Si s’hagués aplicat l’Estatut del 2006 ara ja no aspiraríem a una separació administrativa sinó a una hisenda pròpia”, denuncia. El propietari del restaurant afegeix que si provisionalment han de pagar a l’Agència Tributària Espanyola ho faran. “És una qüestió de temps que tot s’aclareixi”, diu convençut.

stats