Economia 20/09/2019

La inversió estrangera a Catalunya es dispara un 16% el primer semestre

En el conjunt de l'Estat la inversió de fora es desploma un 63%

Xavier Grau
2 min
La indústria petroquímica és el símbol de l’economia de Tarragona: atreu multinacionals i dóna feina a pimes.

BarcelonaLa inversió estrangera a Catalunya va augmentar poc més del 16% el primer semestre d'aquest any, fins a assolir els 1.235 milions d'euros, segons les dades publicades aquest divendres pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. En canvi, en el conjunt de l'Estat la inversió estrangera es va desplomar un 63% i va quedar en poc més de 10.300 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es confirma així la tendència detectada durant el primer trimestre, amb un fort augment de la inversió de fora a Catalunya mentre cau al conjunt d'Espanya. Una tendència que ve marcada per les xifres de la Comunitat de Madrid, que és la que més volum d'inversions atreu i que en el primer semestre ha vist com es desplomen un 73,7% les inversions estrangeres, al passar de 25.000 milions el primer semestre de l'any passat a poc més de 6.500 milions el primer semestre d'aquest any.

Unes xifres que, però, s'han de matisar. Si bé la tendència al descens de la inversió estrangera en el conjunt de l'Estat és clara, treure conclusions per comunitats és difícil, ja que les xifres oscil·len molt cada trimestre i, a més, difícilment reflecteixen la realitat. Les inversions es computen en els territoris on les empreses tenen la seu social, independentment d’on recaigui realment la inversió feta. Per exemple, la part d'inversió estrangera l'any passat de la compra d'Abertis per part de Hochtief (ACS) i Atlantia es va computar a Madrid, on l'operadora d'autopistes té la seu social des de l'octubre del 2017, malgrat que el seu centre operatiu estigui a Catalunya.

En aquest sentit, la Cambra de Comerç de Barcelona va presentar el mes de juliol passat un estudi que situa Catalunya com a principal territori en recepció d'inversió estrangera perquè, en lloc de tenir en compte on tenen la seu social les empreses que reben la inversió, el que tenia en compte és la inversió productiva, és a dir, sense comptar les operacions de compra-venda d'empreses com seria la d'Abertis.

No obstant això, les xifres del ministeri deflecteixen una recuperació de la inversió estrangera a Catalunya, després de la forta caiguda, del 40%, en el primer semestre del 2018 respecte al mateix període del 2017.

Però malgrat la recuperació, la xifra d'aquest any està lluny encara del màxim històric en un primer semestre, l'any 2015, quan es van superar els 2.576 milions d'euros, i encara no assoleixen els nivells del 2016, quan es van superar els 1.339 milions d'euros.

Malgrat la millora de la inversió estrangera a Catalunya durant el primer semestre del 2019, el cert és que durant el segon trimestre de l'any ha presentat un descens respecte als tres primers mesos. Durant el primer trimestre Catalunya va atreure 704,6 milions d'euros d'inversió, mentre que de l'abril al juny van ser 530,4 milions.

stats