Economia 29/06/2016

La inversió industrial registra el creixement més gran en 15 anys

L'ocupació al sector creix al doble de velocitat que la mitjana del mercat laboral català

Elena Freixa
3 min
Una imatge d'una planta de producció a Catalunya

BarcelonaLa indústria va ser un ingredient decisiu en la millora de l'economia catalana l'any passat. Les empreses a Catalunya van créixer tant des del punt de vista de l'ocupació com dels ingressos, segons recull l'informe anual que elabora el Govern. La inversió industrial va escalar més d'un 12%, la pujada més contundent al sector des de l'any 2000.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El creixement de la inversió va beneficiar tant les grans empreses manufactureres, on va escalar un 18,6%, com les pimes, que van invertir en conjunt un 7% més. Un terç de tots els recursos invertits per la indústria va anar a parar a ampliar la capacitat productiva, una prova de la millora de les expectatives d'activitat i d'ingressos a les plantes. Un 28% addicional va anar a parar a substituir l'equipament.

Evolució de la inversió industrial

L'increment de la inversió va afavorir tots els subsectors d'activitat, tot i que percentualment l'automòbil va liderar, amb un augment de quasi el 44% respecte al 2014, segons l'informe. Ja fa cinc anys que aquest sector industrial creix a dos dígits i lidera les inversions. També és destacable l'increment del 29% de la indústria de béns duradors i de quasi el 20% de la de productes alimentaris, begudes i tabac.

L'atracció d'inversió estrangera va anar a més, amb un increment del 58% i un total de 3.783 milions, tal com ja va avançar el ministeri d'Economia. Més d'una quarta part d'aquesta quantitat va anar a parar al sector industrial, un 51% més que un any abans. Catalunya va refermar la posició com a primer pol industrial, retenint un de cada quatre euros d'inversió.

La inversió a fora es desploma

En canvi, quan es tracta de sortir a invertir a fora, Catalunya té menys múscul. El sector industrial va destinar a l'estranger 206 milions d'euros l'any passat, una caiguda del 88% respecte a l'any anterior. Es tracta de la xifra més baixa dels últims nou anys.

Inversió catalana a l'exterior

El pes del sector manufacturer sobre el total d'inversió catalana a l'exterior –que també va caure un 2,6%– és raquític, de només el 5%.

El que sí que va créixer van ser els intercanvis comercials amb l'exterior. Les exportacions de mercaderies catalanes van créixer un 6%, mentre que les importacions –animades per l'augment del consum intern– van avançar un 5,9%. En el cas de la importació, la millora va ser general a tots els sectors, liderats per l'automòbil i la maquinària. En canvi, en l'exportació van punxar els productes energètics, que van caure un 8,85%.

En tots dos casos el ritme va superar la mitjana espanyola, on les vendes a l'exterior van millorar un 4% mentre la importació va avançar un 3%.

La creació d'ocupació s'accelera

El 2015 va ser el segon any consecutiu que la indústria va crear ocupació i ho va fer al doble de velocitat que el 2014. Catalunya va crear 23.700 llocs de treball al sector, un 4% més, quan fa un any el sector industrial creixia al 2% en termes d'ocupació, segons dades extretes de l'Enquesta de Població Activa. El ritme va ser superior a la mitjana del mercat laboral català, que va augmentar un 3% l'ocupació l'any passat.

En paral·lel a la creació de nous assalariats, la indústria també va protagonitzar una caiguda de l'atur del 15% l'any passat. És una millora per sobre del 13% de descens de l'ocupació al conjunt dels sectors econòmics.

Pel que fa a l'ocupació, però, la millora no va arribar de la mateixa manera a tots els subsectors d'activitat. Deu dels 34 subsectors industrials van perdre massa de treballadors si es miren els registres de la Seguretat Social a finals d'any. Entre ells, destaca la indústria auxiliar de l'automòbil, que va registrar un saldo final de 232 afiliats menys a la Seguretat Social.

Entre els que van guanyar més assalariats l'any passat hi ha la indústria alimentària, amb 2.312 cotitzants més, mentre que el creixement més gran en termes percentuals va ser per al sector de gestió de residus, que va guanyar un 12%, tot i que traduït això només van ser 40 persones.

stats