Economia 30/12/2014

De Guindos veu positiu el descens de l'IPC i admet que els preus continuaran en negatiu uns quants mesos

El ministre d'Economia descarta la deflació i aposta per instaurar "tot tipus de controls" perquè la baixada del preu del petroli es traslladi a la de la gasolina

Europa Press
2 min

MadridEl ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha considerat "positiva" la baixada de preus que s'ha produït en el mes de desembre, fins al -1,1% en taxa interanual, i ha admès que la inflació seguirà en negatiu durant els pròxims mesos. "Havíem calculat que estaria en aquest entorn; esperem diversos mesos de preus en negatiu", ha dit De Guindos en declaracions a la Cope. Al seu parer, la baixada de desembre és positiva perquè reflecteix que el descens del preu del barril de cru es comença a traslladar als consumidors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons De Guindos, el descens del petroli és "un element fonamental" per a Espanya perquè pot implicar estalvis d'uns 10.000 o 12.000 milions si es manté en aquests nivells. En aquest sentit, ha ressaltat la importància de posar en marxa "tota mena de controls" perquè aquesta baixada es traslladi al preu dels carburants i als costos d'empreses i consumidors.

D'altra banda, Guindos ha recordat que Espanya començarà el 2015 amb una velocitat de creuer superior al 2%, de manera que hi ha raons per a un "prudent i caut optimisme" de cara al futur. "Els ciutadans notaran el 2015 el canvi de la situació econòmica", ha dit.

A més, ha recordat que l'interès del bo a 10 anys ha tornat a marcar aquest dimarts un mínim històric després de situar-se per sota de l'1,60%, un descens que s'explica perquè Espanya s'ha convertit en un "valor segur" que atreu inversions de fora en moments d'incertesa.

Descarta la deflació

En declaracions a Onda Cero, De Guindos ha descartat la possibilitat que Espanya estigui immersa en un procés deflacionista tot i la baixada de preus de desembre perquè el consum i la inversió es mantenen a l'alça.

Al seu parer, l'economia espanyola està experimentant una cosa "molt innovadora" en registrar un repunt important del consum i de les inversions amb una inflació molt baixa i un repunt de les exportacions, la qual cosa implica un model econòmic diferent del model del passat.

stats