Economia 12/04/2013

La caiguda dels carburants deixa la inflació anual en el 3%

Els preus cauen al març un 0,3% a Catalunya. Al conjunt de l'Estat l'IPC anual s'ha situat al 2,4%

Acn
2 min

MadridEls preus han baixat tres dècimes al març a Catalunya i la inflació anual s'ha situat en el 3%, segons l'índex de preus de consum (IPC) que ha publicat l'Instituto de Estadística Español (INE) aquest divendres al matí. Al conjunt de l'Estat, els preus han caigut quatre dècimes al març i la inflació anual ha quedat en el 2,4%, de manera que s'han confirmat les dades de l'IPC avançat que l'INE va publicar el 27 de març. La moderació de dos punts dels preus del transport, influïda pel descens de la partida de lubricants i carburants, ha estat el que ha pesat més en la variació de l'IPC anual. En segon lloc, l'INE ha citat la rebaixa de dues dècimes dels preus de l'alimentació i les begudes no alcohòliques. Per contra, els preus de l'oci i la cultura han augmentat un punt percentual, especialment pel creixement del preu de les partides de viatges organitzats i serveis recreatius i esportius. Amb tot, a nivell estatal la taxa del 2,4% de l'IPC s'ha situat en el seu punt més baix des de juliol del 2012 (2,2%). La inflació subjacent, que no té en compte preus més volàtils com els carburants o l'alimentació, ha quedat en el 2,3%, a només una dècima de l'IPC general.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El transport (-0,6%) i l'alimentació (-0,1%) també han estat els responsables de la caiguda del 0,4% de la taxa mensual de l'IPC. Per contra, les partides de vestit i calçat (+4%), oci i cultura (+1,7%), hotels, cafès i restaurants (+0,3%) i habitatge (+0,1%) han frenat aquesta caiguda de l'IPC mensual, segons les dades de l'INE a nivell estatal.

A Catalunya, l'IPC anual ha quedat en el 3%, després de la baixada de tres dècimes de la inflació entre febrer i març. A nivell mensual, ha destacat el descens de sis dècimes del preu del transport i l'estabilitat de preus de la partida d'aliments i begudes no alcohòliques (0,0%). Per contra, les partides de vestit i calçat (+3,5%), oci i cultura (+1,4%), i hotels, cafès i restaurants (+0,4%) han estat les que més han augmentat al març respecte del mes anterior.

stats