La japonesa Ricoh obre un centre d’impressió 3D a Barcelona

El projecte està ubicat a les instal·lacions del CIM, el centre de transferència tecnològica de la Universitat Politècnica de Catalunya

“Un dia històric”. Amb aquestes paraules el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, presentava el nou hub mundial dedicat a la impressió 3D que ocuparà 10.000 metres quadrats al Campus Diagonal del Besòs. Cada cop més empreses i institucions volen fer de Barcelona un punt de referència d’aquesta tecnologia, cabdal per al desenvolupament de l’anomenada indústria 4.0. Ahir no era el gegant de la impressió HP sinó la japonesa Ricoh qui obria el seu primer centre d’impressió 3D a Espanya a la capital catalana i el tercer que inaugura al continent europeu, després dels que ja té a Alemanya i el Regne Unit.

El projecte està ubicat a les instal·lacions del CIM de la UPC, el centre de transferència tecnològica de la Universitat Politècnica de Catalunya, en un espai de 1.500 metres quadrats que ha suposat una inversió al voltant d’un milió d’euros per arrencar. De fet, el gruix d’aquesta injecció s’ha destinat a la maquinària especialitzada que incorpora el centre per imprimir peces i prototips. Tot i així, les dues entitats ja col·laboraven i havien signat un acord per promoure l’ús de la fabricació additiva -així s’anomenen els processos que permeten crear un objecte des de zero a partir d’un bloc de material base- entre la indústria catalana.

Així doncs, el director general de Ricoh a Espanya i Portugal, Ramon Martín, va assegurar que el centre de Barcelona serà el més complet pel que fa a serveis dels que la japonesa ha obert a Europa i el primer al sud del continent. No obstant, l’empresa no preveu quan ni en quina quantitat s’ampliarà la inversió. De totes maneres, Ricoh confirma que la col·laboració amb el CIM de la UPC és a llarg termini.

Més clients en l’automoció

Encara que el centre s’obrirà a totes les aplicacions que té la tecnologia, la majoria de projectes ja s’estan centrant en clients del sector automobilístic. Segons el director general del CIM de la UPC, Felip Fenollosa, permetrà a les empreses crear prototips de productes com ara parabrises o llantes abans que es llancin a la producció seriada. A més, el CIM de la UPC també espera que el centre suposi “una porta oberta a donar serveis” a empreses internacionals. Ricoh fa més de tres dècades que opera al mercat espanyol i té la seu a Sant Cugat del Vallès.

  • Etiquetes