Economia 09/09/2017

La jornada laboral s'allarga a l’espera que pugin els sous

L’expansió econòmica fa que les hores treballades augmentin un 5% a Catalunya

Natàlia Vila
4 min

BarcelonaEls empleats catalans van treballar 412,5 hores de mitjana el primer trimestre de l’any. Són més de 20 hores més respecte a l’any passat, és a dir, que la jornada laboral efectiva es va allargar un 5% més. Aquesta dada se situa, a més, per sobre de la mitjana d’Espanya, on els treballadors van fer 406,5 hores de mitjana entre el gener i el març, un 4,5% més per treballador, segons les dades recollides en l’últim informe de Randstad, que es basa en les xifres de l’Institut Nacional d’Estadística.

La jornada laboral s'allarga a l’espera que pugin els sous

La jornada laboral, doncs, s’ha allargat notablement l’últim any, tant a Catalunya com a Espanya. El motiu d’aquest repunt és, segons els autors de l’informe, la recuperació econòmica: “La millora de l’economia i el creixement fa que les empreses augmentin les jornades laborals dels seus treballadors, i això és positiu perquè, entre altres coses, redueix el nombre de persones que treballen parcialment de manera involuntària”, explica Luis Pérez, director de relacions institucionals de l’empresa de recursos humans Randstad.

De fet, ara el volum d’hores treballades per jornada a Catalunya s’acosta molt a les xifres que hi havia abans de la crisi econòmica (vegeu el gràfic): “La jornada laboral es va reduir bastant durant la segona recessió, després del 2012, i en canvi en l’últim any ha augmentat de cop i pràcticament ha recuperat el que havia perdut els quatre anys anteriors”, assegura Pérez. És un diagnòstic amb el qual coincideix Xavier Brun, professor d’economia de la UPF: “Que s’allarguin les jornades laborals, en el context econòmic actual, és positiu; vol dir que necessitem més hores per seguir produint d’acord amb el ritme de creixement del PIB”, aclareix.

L’avantsala de la pujada salarial

Randstad assegura que l’augment d’hores treballades ja té un impacte directe sobre la butxaca dels empleats: “Més hores per persona vol dir més capacitat de despesa” de l’empresa, argumenta Pérez. Brun, en canvi, és menys optimista i considera que la traducció en un increment salarial no es produirà a curt termini, sinó a mitjà.

“L’empresari primer tendirà a allargar les jornades laborals al màxim abans d’ampliar la plantilla; quan vegi que no n’hi ha prou, començarà a contractar més personal i per tant l’atur baixarà”, matisa aquest economista, que insisteix: “Quan l’atur millori és quan tindrem capacitat de negociar millor els salaris; l’augment de la jornada laboral és el pas intermedi que faltava per consolidar el mercat de treball, i el cert és que ens acosta més a la possibilitat que comencin a pujar els salaris”, explica Brun.

Per a aquest professor de la UPF, el procés podria allargar-se encara dos anys més: això si no hi ha cap altre factor extern que desestabilitzi l’economia catalana i espanyola, “com per exemple una altra crisi a la Xina”, apunta. Segons Brun, la tendència és que, un cop les jornades laborals estan al límit, els empresaris encara triguen entre sis mesos i un any a començar a contractar. “En alguns sectors la tendència podria accelerar-se i l’augment de salaris podria arribar abans”, avança.

De fet, la recuperació de la jornada de treball per sectors ja evidencia les diferents velocitats. A Catalunya, els treballadors que més han vist augmentar les hores de feina són els que treballen en la construcció i la indústria: el primer trimestre van treballar 455 hores de mitjana, 23 hores més que el mateix període de l’any passat. Segons Randstad, el sector tecnològic és el que està més “a punt” per a un augment de salaris, i el del serveis el que va a un ritme més lent.

La comunitat on més s’ha notat l’increment de la jornada ha sigut Navarra, on s’ha allargat un 8,4% de mitjana, seguida del País Valencià (7,3%) i la Rioja (7,2%). En canvi, en xifres absolutes, els treballadors amb una jornada més llarga són els de les Canàries, amb una mitjana de 419 hores per treballador, i Madrid i Cantàbria, on van treballar 416 i 415 hores respectivament de mitjana durant el primer trimestre. Catalunya se situa en la quarta posició d’aquest rànquing amb les seves 412,5 hores per empleat.

1. Per què creix la jornada laboral?

Per la recuperació de l’activitat econòmica. Segons Randstad (la consultora autora de l’informe) i els economistes consultats, el ritme de creixement del PIB fa que cada vegada facin falta més hores treballades per produir a un nivell més alt. A més, que augmenti la jornada laboral s’interpreta com el pas previ a l’augment de contractacions per part dels empresaris, que reduiria l’atur i milloraria la capacitat de negociació dels salaris.

2. Quant ha augmentat la jornada laboral respecte a l’any passat?

A Catalunya els empleats van treballar de mitjana 412,5 hores durant el primer trimestre de l’any. Aquesta xifra representa 20,1 hores més que en el mateix període del 2016, és a dir, un increment d’un 5,1% de la jornada laboral. Catalunya és la quarta comunitat on més hores es treballa i se situa per sobre de la mitjana espanyola: en el conjunt de l’Estat es van treballar 406,5 hores el primer trimestre, 17,4 hores més per cap, un 4,5% més que entre el gener i el març del 2016.

3. Quins són els sectors on més ha augmentat?

La construcció i la indústria. El primer trimestre aquests empleats van treballar 23 hores més que el 2016, fins a les 455 hores de mitjana. En el sector dels serveis la jornada laboral també va augmentar 28 hores per cap respecte a l’any passat, però es queda en les 400 hores trimestrals, per sota de la mitjana catalana.

4. ¿Té efecte sobre els salaris?

Segons Randstad l’augment de la jornada laboral “ja es tradueix en més capacitat de despesa”. Els economistes, en canvi, creuen que és aviat, però sí que avancen que l’augment de la jornada anticipa una baixada de l’atur i un increment dels salaris en el termini de dos anys.

stats