Només el 22,5% dels joves inscrits a la Garantia Juvenil han trobat feina

Govern, sindicats i patronals catalanes atribueixen els mals resultats a "les dificultats" per apuntar-s'hi i demanen al govern espanyol que simplifiqui el procés

Des del 2014, tan sols el 22,5% dels joves catalans inscrits al programa de Garantia Juvenil han aconseguit trobar una feina. Concretament, el projecte impulsat per la Comissió Europea per fer front a les elevades taxes d'atur juvenil ha aconseguit atraure prop de 35.000 inscrits, dels quals 21.900 han utilitzat el programa per formar-se i només  7.900 han aconseguit trobar una feina.

Les xifres, fetes públiques pel  Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), queden lluny de l'objectiu fixat pel Govern, que  va xifrar en 110.000 els joves potencialment beneficiaris. Precisament, el maig de l'any passat la Generalitat  ja va destinar una partida de 80 milions d'euros a  impulsar el projecte, que consisteix a oferir una formació o una opció laboral a un jove com a màxim quatre mesos després que s'hi inscrigui.

El consell de direcció del SOC –format pel departament de Treball, els sindicats UGT i CCOO, la patronal Pimec i entitats municipalistes– ha atribuït aquests mals resultats a  les dificultats que tenen els joves a l'hora d' inscriure's al programa.

Per aquest motiu, els membres de l'organisme han demanat al govern espanyol que "elimini totes les traves que actualment compliquen el procés d'inscripció i que el modifiquin perquè sigui àgil, simple i fàcil per a qualsevol jove".

En aquest sentit, el SOC ha traslladat al ministeri de Treball i Seguretat Social la necessitat de flexibilitzar alguns dels paràmetres que en restringeixen més la inscripció, com la necessitat de no haver treballat en els 30 dies naturals anteriors a la sol·licitud o no haver rebut accions formatives de més de 40 hores mensuals durant el darrer mes. 

El SOC ha aprovat la incorporació de 28 nous tècnics de la Xarxa d'Impulsors de la Garantia Juvenil, que s'afegiran a l'equip de 70 persones que ja treballava explicant els beneficis del programa i acompanyant els potencials beneficiaris en el procés d'inscripció. 

A nivell europeu, el programa de Garantia Juvenil contra l'atur juvenil està dotat amb 6.000 milions d'euros, distribuïts entre els estats membres segons les necessitats de cada mercat laboral. A Catalunya, el pla està finançat amb 241 milions d'euros provinents de fons propis i del Fons Social Europeu.