Economia 08/05/2013

Dos de cada tres joves ja busca feina activament fora d'Espanya

Les vacants s'enfonsen un 57% en quatre anys, segons un estudi d'Infojobs i Esade, que conclou que l'emigració laboral ha passat de ser una "intenció" a ser un "fet"

E. F.
2 min
Empreses com Seat han impulsat el seu propi centre de formació dual, en aquest cas a la Zona Franca de Barcelona.

BarcelonaLes xifres de sortida de treballadors joves cap a l'estranger van créixer l'any passat i encara ho faran més aquest. Aquesta és la conclusió d'un informe que assegura que dos de cada tres joves ja miren a Europa a l'hora de buscar feina.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estudi, presentat aquest dimecres per l'escola Esade i el portal Infojobs, assegura que el 65% dels joves busca activament una oferta laboral a Europa i un 50% fins i tot estaria disposat a marxar a un altre continent.

El director d'Infojobs, Jaume Gurt, ha conclòs que el 2012 hi va haver "una clara tendència a passar de la intenció a l'acció" pel que fa a mirar les oportunitats que el mercat laboral ofereix als joves a l'estranger.

L'excés de demandants de feina també va disparar la sobrequalificació dels perfils. Un 45% dels candidats registrats tenia formació universitària, mentre que només una quarta part de les ofertes de feina requeria aquest nivell d'estudis.

L'informe constata la crisi al mercat laboral intern, que va traduir-se, per exemple, en una caiguda del 57% de les ofertes de vacants anunciades al portal si es compara l'any passat amb el 2008. En canvi, l'any passat van despuntar les ofertes per a treballadors autònoms i 'freelance', que van topar un màxim històric amb un increment del 36% respecte al 2011.

L'entorn incert i la "falta d'avantatges per contractar" joves, segons el responsable d'Infojobs, van contribuir a fer que la demanda de treballadors de les empreses fos de perfils que suposin "menys lligams" i estabilitat.

El sou ofertat també va anar a la baixa, en consonància amb la tendència que recullen les estadístiques. L'excés de demanda, recull l'informe, va fer que els salaris es reduïssin un 2% de mitjana. Gairebé la meitat de les ofertes oferia una remuneració d'entre 12.000 i 24.000 euros bruts a l'any.

stats