Economia 26/06/2012

El rebut de la llum pujarà un 4% al juliol si el ministeri congela el peatge d'accés

La subhasta elèctrica marca que el cost de l'energia puja un 9,3%. Aplicat al total de la factura, que inclou impostos, cost de transport i altres despeses, podria suposar un augment de fins al 4% a partir de diumenge

Efe
1 min

MadridEl cost de l'electricitat que se subministrarà als clients acollits a la tarifa d'últim recurs –la majoria d'usuaris– per al proper trimestre ha pujat un 9,3% de forma ajustada, la qual cosa s'hauria de traduir en un encariment del voltant del 3,9% del rebut de la llum a partir l'1 de juliol si es congelen els peatges d'accés.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'acord amb el resultat de la subhasta Cesur, celebrada avui, i segons les fonts consultades per Efe, el cost de l'energia s'ha encarit un 10,3% respecte al trimestre anterior, encara que amb els ajustos corresponents, entre ells els d'estacionalitat, aquest percentatge s'ha reduït fins al 9,3%.

En el cas que el ministeri d'Indústria decidís congelar els peatges d'accés, que paguen tots els consumidors i retribueixen costos regulats com el transport, la distribució o les primes a les energies renovables, la tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR) s'hauria d'incrementar un 3,9% per als pròxims tres mesos.

Aquesta diferència s'explica perquè només una part del total de la factura de la llum va destinada a pagar el preu de l'energia. LAa resta inclou els impostos, les subvencions, el cost del transport i altres despeses. De fet, només la part que depèn del govern i que no té en compte el preu de l'energia suposa un 50% del total de la factura. Per tant, la decisió final de l'increment correspon al govern espanyol.

El resultat de la subhasta que ha fet avui l'operador del mercat elèctric (OMEL) ha de ser validat per la Comissió Nacional d'Energia (CNE).

stats