Economia 09/11/2017

La justícia europea avala l'impost català sobre les grans superfícies

L'advocada del Tribunal de Justícia de la UE creu que no són ajudes d'estat il·legals als minoristes

Ara
2 min
El centre comercial Diagonal Mar

BarcelonaL'advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE), Juliane Kokott, ha avalat aquest dijous l'impost sobre els grans establiments comercials que imposa Catalunya sobre les grans superfícies -per exemple, els centres comercials- i no aplicar-lo als minoristes, i descarta que això últim es pugui considerar una ajuda d'estat il·legal a aquest col·lectiu, d'acord amb les normes comunitàries. Astúries i l'Aragó també compten amb la mateixa taxa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En les seves conclusions, la lletrada considera que el gravamen "sembla adequat" i no resulta "desproporcionat" per assolir els objectius per als quals es va crear. L'impost té en compte que les grans superfícies generen "externalitats negatives en el territori i el medi ambient, el cost de les quals no assumeixen".

L'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (Anged) va recórrer contra aquest sistema perquè el considerava una "restricció a la llibertat d'establiment" i una ajuda d'estat "il·legal". El 2015 la Comissió Europea va augmentar la pressió sobre Catalunya i li va exigir que retirés l'impost perquè considerava que era un "avantatge sel·lectiu" a determinades empreses. Davant d'aquest ultimàtum, la Generalitat va decidir canviar la taxa per esquivar el veto europeu i va eliminar les exempcions que preveia el text original.

Tot i així, l'advocada del tribunal europeu considera que aquesta taxa està al servei de l'ordenació territorial i la protecció del medi ambient, perquè amb ell els establiments cobreixen part de les "externalitats negatives" que generen "de manera desproporcionada". De totes maneres, el pronunciament no és vinculant per a la sentència definitiva, encara que les decisions del TUE segueixen normalment la línia marcada per les conclusions.

D'aquesta manera, la magistrada considera que l'impost grava en major mesura els que generen més soroll i emissions, perquè tenen més afluència de clients, i per tant "sembla adequat" per promoure que s'operi amb comerços més petits, amb un menor impacte mediambiental.

stats