Automoció
Economia 02/11/2021

L'automoció perd una tercera part de les matriculacions prepandèmia

Els problemes de desabastiment compliquen l'entrega de vehicles a l'octubre, en què les vendes van caure un 20%

ARA
1 min
Un concessionari de Barcelona

BarcelonaMentre alguns indicadors macreconòmics comencen a reflectir la remuntada després dels pitjors moments de la pandèmia, el sector de l'automoció encara és lluny de recuperar el quilòmetre zero. Les matriculacions de turismes van caure un 33% els primers deu mesos de l'any respecte a les registrades el 2019. És a dir, la indústria ha perdut una tercera part de les vendes que obtenia aleshores. Entre el gener i l'octubre es van comercialitzar 706.998 cotxes, un 5,6% més que el 2020. Tot i així, durant aquest últim mes, en què els problemes de desabastiment han complicat les entregues de vehicles, la xifra va caure un 20% en comparació amb l'any anterior, fins als 59.044 turismes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, l'únic canal que va aguantar les vendes del sector a l'octubre va ser el de les companyies de lloguer de cotxes. Aquest segment va créixer un 29%, mentre que el de les flotes d'empreses es va enfonsar un 27% i el dels particulars un 18%. "La falta de microxips i la crisi econòmica continuen llastant les matriculacions de turismes, sobretot al canal de particulars, mentre que la venda de vehicles d'ocasió d'alta antiguitat està disparada", ha explicat la directora de comunicació d'Anfac, Noemí Navas.

A l'octubre les vendes de vehicles elèctrics van augmentar un 29% fins a situar-se en 2.700 unitats, i en un 52% en l'acumulat de l'any, amb un total de 20.313. El director general d'Anfac, José López-Tafall, ha apuntat que, en un context de caiguda de la demanda, l'interès de la societat pels elèctrics i els híbrids creix mes a mes i ha destacat que els turismes electrificats ja tenen una quota de mercat superior al 10%.

stats