Turisme
Economia 26/04/2022

L'Estat rescata amb 85 M€ els grups hotelers catalans Hesperia i Abba

Entre les dues cadenes sumen 45 establiments i donen feina a 3.400 persones

2 min
La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha informat del rescat a la roda de premsa del consell de ministres.

BarcelonaL'Estat ha autoritzat el suport financer amb un total de 85 milions d'euros per als grups hotelers catalans Hesperia i Abba. L'operació l'ha aprovat el consell de ministres i els diners van a càrrec del fons de 10.000 milions d'euros que gestiona la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) destinats a mantenir sectors econòmics espanyols considerats estratègics i que van patir especialment l'impacte de la pandèmia del covid-19.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas d'Hesperia, el grup hoteler de la família Castro, el govern espanyol ha aprovat una ajuda total de 55 milions d'euros, dels quals 28 milions seran en forma de crèdit participatiu, i els altres 26,9 milions com a préstec ordinari. En el cas d'Abba, l'ajuda és de 30 milions d'euros, 17,8 milions dels quals com a préstec participatiu i 12,2 milions com a crèdit ordinari.

Aquests no són els primers grups hotelers catalans que s'han rescatat amb els fons que gestiona la SEPI després de l'impacte. El grup hoteler Hotusa, d'Amancio López, va rebre 241 milions d'euros d'ajudes, mentre que el grup del Maresme Serhs va rebre 34 milions.

En el cas d'Hesperia i Abba, el govern espanyol ha destacat la seva importància no només en el sector turístic, sinó també per la seva presència amb hotels urbans i en zones industrialitzades. Hesperia opera bàsicament a Espanya i Veneçuela. La cadena té 23 establiments, la majoria de quatre estrelles, tot i que també en té de tres i de cinc. El grup controla cinc resorts de vacances, i 17 establiments urbans –entre els quals els emblemàtics Barcelona Fira Suites a Bellvitge, el Presidente a Barcelona o el Hyatt Regency Hesperia de Madrid–, a més d'apartaments amb serveis hotelers i de restauració. La cadena va patir un descens de les vendes del 80% el 2020 respecte a l'any anterior.

Per la seva banda, Abba té 22 hotels de tres i quatre estrelles, la gran part dels quals a Espanya, tot i que també té presència a Andorra, Alemanya i Xile. A l'Estat, la cadena –nascuda a Pamplona però que ara té la seu a Barcelona– té presència especialment a Cantàbria, Astúries, Castella i Lleó, Andalusia i Madrid.

Més de 3.400 llocs de feina

La ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha destacat que aquestes ajudes permeten la viabilitat d'empreses especialment afectades per la pandèmia i que sumen, en conjunt, més de 3.400 llocs de feina fixos en les seves plantilles habituals. De moment, l'executiu espanyol, a través d'aquest fons de suport a la solvència de 10.000 milions que gestiona la SEPI, ha aprovat 19 dels expedients per un total de quasi 2.126 milions d'euros, el 40% dels 5.365 milions que s'han demanat.

stats