Economia 31/07/2017

L'Estat va recaptar 7.200 milions menys del previst el 2016

L'escàs creixement dels salaris va frenar la captació de recursos malgrat la millora de l'economia

Ara
2 min
La seu de l'Agència Tributària espanyola,  a la plaça Letamendi de 
 Barcelona.

MadridLa recaptació d'impostos i tributs que gestiona l'Agència Tributària (AEAT) va arribar l'any 2016 als 186.249 milions d'euros. Aquesta xifra comporta una desviació del 3,9% respecte al que s'havia previst. És a dir, la Hisenda que controla el ministre Cristóbal Montoro va recaptar 7.271 milions menys del que s'havia pressupostat, segons es recull en l'Informe Anual de Recaptació Tributària 2016 presentat aquest dilluns.

L'informe destaca que el producte interior brut (PIB) espanyol va créixer dues dècimes per sobre del que s'havia previst. Però, malgrat aquest fet, la recaptació tributària no va arribar al que s'havia pressupostat perquè el creixement dels preus i dels salaris va ser molt inferior al del PIB. Això va moderar les bases imposables. A més, les rendes del capital mobiliari i els guanys patrimonials també van tenir una evolució negativa.

De fet, el 85% de la desviació es va produir en els impostos que graven les persones físiques i les societats. En el cas de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), la recaptació va ser un 4% inferior a l'objectiu del pressupost.

La causa és que en els comptes es preveia un augment dels sous dels assalariats d'un 1,4%, quan realment les remuneracions no van pujar. En el cas de l'impost de societats, el grau de compliment encara va ser pitjor, del 87,2%.

La recaptació gestionada per l'Agència Tributària va pujar el 2016 a 186.249 milions d'euros i, tot i no complir-se el que s'havia pressupostat, va ser un 2,3% superior a la del 2015 gràcies a l'evolució favorable del consum i l'ocupació. Malgrat aquest bon comportament, una part es va contrarestar per l'efecte negatiu d'algunes mesures normatives, que van tenir un impacte de 2.264 milions d'euros.

La base imposable dels principals impostos va augmentar un 4,3%, en gran part per la reforma de l'impost de societats a finals d'any. Per impostos, l'IRPF només va recaptar un 0,1% més que l'any anterior (72.416 milions). Societats va incrementar un 5% la recaptació (21.678 milions). La recaptació de l'IVA va augmentar un 4,2% (62.845 milions).

Els impostos especials van ingressar 19.866 milions, el 3,8% més -destaca l'augment del 7,9% de l'impost d'hidrocarburs per les menors devolucions del cèntim sanitari-, mentre que el de l'alcohol va créixer un 1,2%, el de la cervesa un 2,3% i el del tabac un 1,5%.

stats