El preu de l'habitatge es dispara, però és molt lluny dels màxims del 2007

La venda de pisos s'accelera i augmenta el nombre d'hipoteques

El mercat de l'habitatge s'està reactivant, segons demostren els diferents indicadors. Les dades de l'institut d'estadística (INE) demostren un fort augment de les vendes de pisos, sobretot de segona mà, un fort augment dels preus i un augment del crèdit per a la compra de pisos.

Segons les dades publicades aquest dijous per l'INE, els preus de l'habitatge s'han disparat el primer trimestre d'aquest any i creixen a un ritme que no es veia des de l'any 2007. A Catalunya l'augment dels preus s'accelera, amb un increment del 8,6% interanual el primer trimestre del 2016, quan la taxa de creixement el quart trimestre del 2015 era del 5,9%.

De fet, Catalunya és la tercera comunitat on més augmenten els preus, per darrere de la Comunitat de Madrid, on l'augment ha estat del 9,7%, i les Illes Balears, on l'increment va ser del 8,8%. Al conjunt de l'Estat, els preus de l'habitatge s'han incrementat un 6,3% el primer trimestre d'enguany.

Malgrat el fort increment dels preus, que a Catalunya encadenen quatre trimestres seguits de pujades, encara són molt lluny dels màxims de l'any 2007, com es pot veure al gràfic de l'evolució amb les dades de l'INE.

Evolució trimestral del preu de l'habitatge a Catalunya

L'acceleració del preu de l'habitatge és més forta en els pisos de segona mà, amb una pujada respecte al primer trimestre del 2016 respecte al mateix trimestre de l'any anterior del 8,6%, mentre que en el cas dels pisos nous l'augment va ser del 8,3%.

En el conjunt de l'Estat, els pisos de segona mà van augmentar un 6,4%, mentre que els nous van créixer un 6,1%.

De fet, el mercat de l'habitatge de segona mà és el que impulsa les vendes de pisos. Segons les estadístiques de transmissions de propietats de l'INE, el mes d'abril les vendes d'habitatge s'han disparat a l'Estat un 29% respecte al mateix mes de l'any anterior.

A Catalunya s'han produït 10.890 transmissions d'habitatges, i en nombre absolut només n'hi ha hagut més a Andalusia, amb 11.921 transmissions. Però Catalunya se situa a la cua del creixement de les operacions de compravenda d'habitatge amb un augment del 24,6% –només creixen menys a Andalusia, el País Basc i les Canàries–, molt lluny de la mitjana estatal del 29% i del màxim creixement a les illes Balears, del 61,7%.

Un 20% més d'hipoteques

Amb aquests increments del mercat de l'habitatge les hipoteques també estan experimentant un increment. El volum de nova contractació de crèdit per a l'adquisició d'habitatge va pujar a Espanya l'any passat a 35.721 milions d'euros, un 33% més que el 2014 i assolint la xifra més alta des de l'any 2011, segons les dades de l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE). Contrasta l'augment de les hipoteques amb la caiguda del 4,8% del conjunt del crèdit a l'Estat.

Segons les dades de l'AHE, el 2015 es van formalitzar a Espanya 244.827 hipoteques per a la compra d'habitatges, un 20% més que l'any anterior, per un import mitjà de 106.000 euros. Les dades, malgrat el creixement, també demostren que el mercat de l'habitatge està molt lluny dels màxims d'abans de l'esclat de la bombolla. Per fer-nos-en una idea, l'any 2007 el nombre total d'hipoteques per comprar pisos va ser d'1,2 milions.