Economia 21/10/2014

El sector de l'hostaleria demana al govern espanyol una línia de crèdits tous per modernitzar-se

El sector reclama un pla d'ajudes com té el sector de l'automòbil i recorda que aporta el 7% del PIB de tot l'Estat

E. F.
2 min
EL TURISME RESISTEIX  Els serveis lideren la baixada de l'atur i l'hostaleria el creixement de l'afiliació.

BarcelonaEl sector de l'hostaleria ha reclamat aquest dimarts un pla d'ajuda per facilitar la modernització de bars, restaurants, locals d'oci i allotjaments hotelers. Les empreses volen que es posin en marxa línies de crèdits tous, amb interessos més baixos, per tal de facilitar que les pimes (que són més del 95% de les empreses del sector) puguin renovar maquinària i instal·lacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de la Federació Espanyola de l'Hostaleria (FEHR), José María Rubio, ha reivindicat des del saló Hostelco que el sector no vol "ajudes a fons perdut" sinó facilitats per una modernització que, a més a més, anirà a favor de la sostenibilitat i l'eficiència ja que el recanvi de la maquinària suposarà un estalvi en el consum d'aquests establiments.

Ha lamentat que les línies que s'han posat en marxa fins ara han anat molt orientades a grans hotels i han obviat que la major part de les empreses són petites o microempreses que tenen altres necessitats. Ha reivindicat que aquest tipus d'establiments d'oci i restauració són els que concentren la major part dels ingressos turístics, per sobre del pes que té el segment de l'allotjament.

Ha assegurat que el sector de l'hostaleria ha viscut "la pitjor crisi de la seva història" amb tancament net d'establiments des del 2010. Aquest 2014, el saldo negatiu és de gairebé 5.000 establiments que han plegat fins a l'agost, sobretot els més petits en mans d'autònoms, ha explicat Rubio.

Tant el president de FEHR com el de la Federació Espanyola d'Associacions de Fabricants de Maquinària per a Hostaleria, Col·lectivitats i Indústries Afins (FELAC), Jordi Roure, han aprofitat el saló sectorial Hostelco que se celebra a Barcelona per demanar a l'executiu de Mariano Rajoy un pla per a la sostenibilitat ambiental i l'eficiència energètica que pugui nodrir-se de fons de la UE.

Estalvi i millora de la imatge turística

Segons les dades de la FEHR, el consum elèctric dels més de 300.000 establiments registrats comporta una despesa d'entre 300 i 4.000 euros el mes i la renovació dels equips suposaria una reducció del 15% del consum elèctric total del negoci, cosa que portaria a un estalvi per als hostalers d'una mitjana de 2.000 euros l'any, informa l'agència Efe.

Josep Maria Rubio ha subratllat el fet que la restauració va concentrar el 2013 el 84% de les vendes del sector de l'hostaleria (l'altre 14% correspon a l'allotjament), i que la gran majoria (bars, restaurants i cafeteries) es tracta d'empreses familiars o microempreses que tenen moltes dificultats per accedir a finançament en bones condicions.

El sector de l'hostaleria a Espanya es tradueix en una producció de 120.739 milions d'euros el 2013, fet que suposa un 0,7% més que l'any anterior, mentre que dóna feina a 1,3 milions de persones.

stats