Economia 12/06/2017

Liberbank rebota un 41% a la borsa després de la prohibició de les vendes a curt

Moody's diu que la intervenció del Popular reforça la credibilitat de la UE

Xavier Grau / Natàlia Vila
2 min
Telepizza torna a la borsa després de 10 anys.

BarcelonaLes accions de Liberbank han rebotat més del 41% en tancar-se la sessió de borsa d'aquest dilluns. Així doncs, durant el dia s'ha mantingut la tendència a l'alça del preu de les accions de l'entitat. A les 13.30 h les accions rebotaven més del 29%, després que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) hagués suspès durant un mes les vendes a curt i posicions curtes d'aquest valor.

La CNMV prohibeix les vendes a curt termini de LiberbankSegons les dades oficials de Bolsas y Mercados, l'acció de Liberbank cotitzava als 0,96 euros a les 18.00 h, amb un guany del 41,2%. De fet, després de la comunicació de la CNMV que prohibeix les posicions curtes, l'acció ja ha obert la sessió amb guanys. A les 13.30 h, el preu de l'acció de Liberbank se situava als 0,879 euros, fet que implicava una revalorització del 29,4%.

D'altra banda, l'agència de qualificació Moody's ha lloat la intervenció i posterior venda de Banco Popular dimarts passat perquè afegeix credibilitat al règim europeu de resolució bancària i a la Unió Europea.

L'agència ha indicat que la intervenció ha sigut positiva per a la solvència dels creditors sèniors del Popular i és, "d'una manera més àmplia, positiva per a l'estabilitat financera de la UE". L'agència indica que, malgrat que perjudica els bonistes júniors, la intervenció "respecta la jerarquia legal de les insolvències".

Què vol dir 'posar-se curt' o 'posicions baixistes' a la borsa?

Aquest tipus d'operacions en borsa es basen en la creença que les accions d'una determinada empresa cauran de preu. Així doncs, de la mateixa manera que un inversor compra unes accions pensant que pujaran de valor i les podrà vendre més cares, un inversor que es posa curt es ven determinades accions pensant que les podrà recomprar més tard a un preu encara més baix.

La peculiaritat del procés rau en el fet que, per guanyar diners amb aquesta operació, cal involucrar un tercer inversor o 'broker' i utilitzar un préstec per vendre's (posar-se curt) unes accions que no es tenen. La manera més senzilla és que un inversor demani a un tercer les accions en préstec, les vengui al preu actual (per exemple, a 10) i les recompri quan caiguin (per exemple, a 7). Un cop retornades a l'intermediari, l'inversor haurà aconseguit guanyar diners (concretament, 3 per acció) amb unes accions que en realitat estan perdent valor.

El problema d'aquest tipus d'operacions és que és més especulatiu i que si es fa en massa pot provocar una espiral de baixades que deixi el valor de l'empresa en qüestió pel terra, com estava passant aparentment amb Liberbank i com va passar també amb diversos valors durant la crisi: aleshores la CNMV també va prohibir aquestes pràctiques durant un període de temps per pal·liar la volatilitat i millorar l'estabilitat dels mercats.

stats