Economia 31/01/2017

L'IPC espanyol es dispara fins al 3% al gener, la taxa més alta en quatre anys

L'escalada de preus de l'electricitat i Dels carburants porta la inflació a màxims des del 2012

Ara
1 min
Aquest any la generació s’està fent amb tecnologies més cares, com el gas i el carbó.

BarcelonaL'índex de preus al consum (IPC) va baixar un 0,5% al gener respecte del mes anterior i va elevar la seva taxa interanual fins al 3%, el nivell més alt des de l'octubre del 2012. Segons l'indicador avançat publicat aquest dimarts per l'INE, la inflació d'aquest mes s'explica principalment per l'encariment de l'electricitat i els carburants respecte de la caiguda de preus de l'any anterior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, el barril de Brent se situava fa un any per sota dels 30 dòlars, mentre que actualment es troba als 55 dòlars. D'altra banda, el preu majorista de l'electricitat tancarà el mes de gener amb una mitjana de 71,49 euros el megawatt/hora (MWh), la seva mitjana mensual més alta des del setembre del 2008. Aquesta xifra gairebé duplica els 36,53 euros del gener del 2016.

Els preus a Catalunya van disparar-se prop d'un 2% el 2016L'IPC interanual va acabar l'any passat en l'1,6% després de pujar nou dècimes durant l'últim mes del 2016. Amb aquest fort increment del gener, la inflació torna a nivells que no es registraven des de fa gairebé quatre anys i mig. L'INE publicarà les dades definitives de la inflació el 15 de febrer i ho farà amb una nova base.

L'oficina estadística començarà a aplicar un nou sistema per calcular l'augment dels preus que pretén millorar la representativitat d'aquest indicador a través d'alguns canvis. Per exemple, s'introduiran modificacions en la composició de la cistella de la compra i s'actualitzarà l'estructura de ponderacions. De fet, els resultats publicats aquest dimarts ja s'han calculat tenint en compte la nova base.

stats