IMMOBILIARI

El lloguer d’oficines creix un 20%

Barcelona tanca el millor començament d’any des de l’inici de la recuperació el 2014

Si l’1-O i la incertesa política van tenir alguna incidència en el mercat d’oficines, l’últim trimestre de l’any passat la situació s’ha superat clarament, ja que Barcelona ha tancat el millor primer trimestre en aquest sector des de l’inici de la recuperació del mercat immobiliari l’any 2014. No és una percepció, les grans consultores del sector ho corroboren. Els experts immobiliaris xifren la contractació d’oficines a Barcelona entre un 17% i un 20% per sobre de la del primer trimestre de l’any passat, amb una superfície llogada d’entre els 76.000 i els 94.000 metres quadrats.

“La millor arrencada d’any des del 2014, i supera en un 14% el volum de contractació mitjà dels últims cinc anys”, indica Savills Aguirre Newman en el seu informe del primer trimestre. Per la seva banda, Cushman & Wakefield destaca que la contractació el primer trimestre del 2018 va ser un 17% superior a la mitjana trimestral dels últims cinc anys.

Que la incertesa política ha passat ho certifica CBRE Group, que indica que la contractació va augmentar un 4% el primer trimestre del 2018 respecte a l’últim trimestre del 2017, quan va assolir la xifra més elevada de metres quadrats dels tres últims trimestres. Lindy Garber, analista d’aquesta consultora, indica que “les empreses es mouen per interessos molt concrets i, com que Barcelona és una ciutat molt atractiva, no és estrany que l’activitat es mantingui molt elevada”. Garber no només es refereix a les operacions tancades, sinó que assegura que hi ha grans empreses estudiant noves ubicacions per a les seves oficines, “amb la qual cosa la previsió en el curt i mitjà termini és que la contractació es mantingui en bons nivells”.

Preus a l’alça

El bon moment es tradueix també en preus a l’alça, provocats en gran part per l’escassetat de producte. Al centre de la ciutat la disponibilitat de superfícies és de només un 4%, segons Savills Aguirre Newman, una situació que es repeteix a les noves zones de negoci, com el 22@ o la zona de la Fira, mentre que a la perifèria hi ha més superfície disponible, un 15%. Un altre fenomen fa que hi hagi pocs metres. Tot i haver-se entregat projectes nous, no han afegit superfície lliure per llogar perquè la gran majoria estaven prellogats abans d’acabar-se, indica CBRE. Els metres quadrats buits se situen un 7% per sota del trimestre anterior i un 21% per sota del primer trimestre de l’any passat, segons Cushman & Wakefield.

Aquesta consultora indica que el preu a la zona de negocis ha arribat a 24 euros el metre quadrat al mes, un 9% per sobre del primer trimestre de l’any passat. CBRE dona la mateixa xifra, però destaca que encara queda lluny del màxim històric de 28 euros el metre quadrat al mes del 2008. De mitjana, les rendes han pujat un 4%, segons Savills Aguirre Newman, que destaca que han augmentat les operacions tancades per sobre dels 20 euros el metre quadrat al mes.

Entre les operacions del primer trimestre destaquen el lloguer de 6.500 metres quadrats per part dels Registradors de la Propietat als BCN Fira District, el trasllat de Norwegian a les antigues oficines de Nike al polígon Mas Blau, on ocuparà 5.400 metres quadrats, i les noves oficines de Pepsico al WTC Almeda Park de Cornellà.

El ritme es manté a l’abril i al maig

El ritme d’operacions es manté amb força durant els mesos d’abril i maig, especialment a la zona del 22@. Un dels factors impulsors és el coworking. Per exemple, Aticco ha llogat 3.400 metres quadrats a l’edifici MED 1, al passeig de Garcia Fària de Barcelona. És un edifici de Meridia Capital i l’operació l’ha assessorat Forcadell. No és l’únic cas. WeWork, que ja havia llogat 6.500 metres quadrats a l’edifici Luxa Gold del 22@, està a punt de tancar un segon lloguer, de 4.500 metres quadrats, a molt poca distància, a l’edifici WIP, que és a la confluència dels carrers Tànger i Badajoz, segons va informar Expansión. Aquest edifici és a pocs metres de la Torre Glòries (l’antiga Torre Agbar), que ha trobat el primer llogater des de la seva adquisició per Merlin Properties. Es tracta del lloguer de 9.000 metres quadrats a Competence Call Center, en una operació assessorada per Engels & Völkers per la part del llogater i Savills Aguirre Newman per la part del propietari.

Fora del 22@ també hi ha operacions. La companyia especialitzada en serveis i solucions per a la construcció Hilti estrenarà una nova seu de 300 metres quadrats a l’edifici Diagonal 2, de Sant Just Desvern, comercialitzat per CBRE. I la multinacional d’automatització de processos per a la logística Vanderlane ubicarà la seva seu a Espanya a l’edifici número 6 del WTC de Cornellà, propietat de Merlin, on ocuparà 3.000 metres quadrats, en una operació assessorada per Savills AN.

Més continguts de