IMMOBILIARI AERONÀUTICA
Economia 25/08/2019

El lloguer s’encareix cinc vegades més que la compra des de la crisi

El nombre de contractes d’arrendament signats a Barcelona s’ha més que doblat en una dècada

Xavier Grau
3 min
El lloguer s’encareix cinc vegades més que la compra des de la crisi

BarcelonaJust abans de l’esclat de la bombolla immobiliària a Espanya el lloguer mitjà a la ciutat de Barcelona -amb dades oficials de l’Agència de l’Habitatge basades en les fiances dipositades a l’Incasol- era de 766 euros. Les últimes dades oficials, del primer trimestre d’aquest any, situen el preu en més de 944 euros. Un augment del 23,2%. Si el càlcul es fa amb el preu per metre quadrat del lloguer, l’augment és del 18%, al passar dels 11,5 euros per metre quadrat al mes als 13,6 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Doncs bé, aquest augment del 18% multiplica gairebé per cinc la pujada del preu de venda dels habitatges a la capital catalana entre el 2007 i el final del 2018, segons les dades del ministeri de Foment. El 2007 el preu de compra se situava en 3.975 euros per metre quadrat, mentre que el primer trimestre del 2019 era de 4.119 euros. És a dir, mentre que el metre quadrat de lloguer s’ha encarit un 18% des del 2007, el preu de compra només ho ha fet un 3,6%. Les dades demostren que la crisi ha comportant un canvi important en el mercat immobiliari residencial de Barcelona.

La crisi va fer que el lloguer es convertís en la primera opció per a moltes famílies que no podien optar a la compra. Per això, entre els màxims del 2007 i els mínims de la crisi, a començament del 2014, el preu del metre quadrat de lloguer va baixar un 17%. En canvi, la compra, al desplomar-se la demanda, va patir una caiguda de preus molt més important. Un descens del 34% entre el 2007 i el 2012, quan els preus van tocar fons. El rebot del lloguer des dels mínims ha sigut del 38%. En el cas de la compra, els preus han pujat un 57% des del moment més profund de la crisi.

La causa clara de l’encariment superior en el lloguer que en la compra cal buscar-la en la demanda. Les xifres oficials en donen la clau. El 2019 se signen més del doble de contractes de lloguer que els que es van tancar el 2007. Segons les dades oficials de l’Agència de l’Habitatge, el 2007 a la ciutat de Barcelona es van signar 24.162 contractes de lloguer. El 2018 van ser 53.524, xifra que significa un 121% de creixement.

En canvi, el nombre d’operacions de compra d’habitatge encara continua per sota dels nivells del 2007. Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) de la província de Barcelona ho fan palès. El 2007 es van vendre 67.430 habitatges, i el 2018, 55.121, un 18% menys.

Falta d’oferta

En la pujada del preu del lloguer s’hi ajunten dos factors. Un augment de la demanda, tal com demostra l’increment del nombre de contractes, i una falta d’oferta. “Si hi ha demanda i no hi ha oferta, els preus es disparen”, explica la presidenta de la consultora Savills Aguirre Newman a Barcelona, Anna Gener.

Per a aquesta experta immobiliària, és cert que hi ha un petit percentatge de persones que opta pel lloguer en lloc de la compra per qüestions culturals o de feina. Però la majoria de la gent que ara opta per llogar un habitatge “ha sigut expulsada del mercat de compra”.

En aquest sentit, explica que des de la crisi, i malgrat els baixos tipus d’interès, “s’han endurit les condicions hipotecàries”. Fa uns anys es podia obtenir més finançament, i ara cal aportar una part important d’estalvis per comprar un pis. La precarietat que s’ha instal·lat en el mercat laboral també hi afecta, ja que molta gent amb contractes temporals o precaris no entren dins del perfil de les persones que poden accedir a una hipoteca.

La solució no es fàcil, perquè per frenar el preu del lloguer caldria augmentar l’oferta, però els promotors prefereixen destinar els habitatges nous al mercat de compravenda, indica Anna Gener. Per això, diu la directiva de Savills Aguirre Newman, caldria augmentar l’oferta pública, però les institucions “no tenen prou diners”. En aquest sentit, apunta a la col·laboració público-privada com a possible solució per promoure habitatge que es pugui oferir per sota del preu de mercat.

La tendència a un encariment més alt en el lloguer que en la compra es manté el 2019. Així, el preu del metre quadrat de lloguer el primer trimestre d’aquest any és gairebé un 1,5% superior al preu mitjà del 2018. En el cas de la compra, el preu del metre quadrat el primer trimestre és un 0,75% superior al preu mitjà de l’any 2018. Tot i així, la tendència en tots dos casos és d’alentiment dels increments respecte a les fortes pujades que hi va haver entre el 2014 i el 2018.

stats