El lloguer guanya pes: puja la demanda però també l’oferta

La demanda de lloguer a Catalunya ha crescut del 13% al 16% en els últims sis mesos

El lloguer guanya pes a Catalunya com a opció per accedir a l’habitatge, segons es desprèn de la Radiografia de l’habitatge que elabora cada sis mesos el portal Fotocasa. Segons aquest estudi, la demanda de lloguer a Catalunya ha crescut del 13% al 16% en els últims sis mesos però, paral·lelament (i això fins ara pràcticament no passava), l’oferta ho pujat del 4% al 6% durant el mateix període.

D’acord amb aquests resultats, Fotocasa considera que el mercat del lloguer a Catalunya “ha guanyat terreny els últims sis mesos”, i ha mostrat “més dinamisme tant en l’oferta com en la demanda” en comparació amb la resta d’Espanya. El percentatge de catalans que han accedit a un habitatge de lloguer s’ha mantingut estable en el 8% entre el març i el setembre, però el percentatge de demandants de lloguer que no han trobat pis ha passat del 4% al 5%.

“El preu mitjà del lloguer a Catalunya mostra una clara tendència a la moderació, llevat de Barcelona i rodalia, on seguim registrant tensions en els preus, tot i que amb pujades més moderades”, va afirmar ahir la directora d’estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio.

Respecte a la compravenda d’habitatges, durant el mateix període el percentatge de catalans que han comprat un habitatge ha passat del 4% al 5%, i del 7% al 8% els que han intentat comprar-ne i no ho han aconseguit. Per edats, a totes les franges ha augmentat la demanda d’habitatge, i l’informe destaca els joves de menys de 35 anys com el sector poblacional més actiu, ja que un 47% han fet alguna acció de recerca de compra o lloguer entre els mesos de març i setembre.

Més interès per comprar un pis

No obstant això, entre aquest mateix grup s’ha reduït del 24% al 23% el percentatge dels que han aconseguit comprar o llogar els últims sis mesos, mentre que ha augmentat la xifra de persones més grans de 45 anys que han comprat un habitatge. Finalment, l’estudi xifra en un 35% el nombre de catalans que no tenen intenció de comprar a mitjà termini, però que no descarten fer-ho més endavant: un 4% pretenen fer-ho els pròxims dos anys i un 11% d’aquí entre dos i cinc anys. A la resta de comunitats hi ha un patró comú: creix la recerca d’habitatge de compra, però no tant l’adquisició real de pisos.