El lloguer d'oficines creix un 6,4% a Barcelona i deixa en mínims la superfície disponible

Les dades del tercer trimestre indiquen que la capital catalana superarà el seu rècord aquest any

El lloguer d'oficines a Barcelona va assolir els 80.000 metres quadrats el tercer trimestre, amb un increment del 6,4% respecte al mateix període de l'any anterior, segons l'últim informe elaborat per la consultora Savills Aguirre Newman.

Aquest increment porta a mínims la superfície per llogar a la ciutat de Barcelona, amb una taxa de disponibilitat –percentatge sobre el total de metres quadrats a la ciutat que estan lliures per llogar– de només el 4,45%. Una disponibilitat d'espais que en algunes zones de la capital catalana han baixat a mínims, com el 22@, on l'oferta disponible es redueix a només el 2,4% de la superfície total.

Les multinacionals disparen el lloguer d’oficines a Barcelona

També al centre de la ciutat la superfície disponible és mínima, en nivells similars als del 22@. La zona on queda més superfície, un 5,9% del total, és al sud de la ciutat, al voltant de la Fira i la plaça Europa. Aquesta zona ha absorbit un 22% de la demanda l'últim trimestre. Només a la perifèria hi ha més espai disponible, sobretot al Baix Llobregat, amb un 10,9% de taxa de disponibilitat.

Any rècord i preus estables

Amb les dades del tercer trimestre, la contractació d'oficines a Barcelona assoleix aquesta any els 328.000 metres quadrats. Segons Savills, si es manté el ritme es preveu acabar l'any amb una contractació de 430.000 metres quadrats, xifra que superaria en un 12% el rècord històric del 2015, quan la Generalitat va disparar les xifres amb el lloguer del campus administratiu del costat de la Fira, de 50.000 metres quadrats.

Durant el tercer trimestre de l'any els preus del lloguer s'han mantingut estables, després del fort increment que es va produir fins al juliol del 12% respecte a l'any anterior. No obstant això, en algunes zones de la ciutat el preu del lloguer ja supera els nivells anteriors a l'esclat de la bombolla immobiliària.

Segons la consultora, la renda mitjana se situa en 16,20 euros el metre quadrat al mes, malgrat que en algunes zones i edificis concrets s'han tancat operacions per 28 i 29 euros el metre quadrat al mes.

Risc per falta de superfícies

La consultora preveu que a curt termini es mantingui l'escassetat de productes per llogar. Durant l'últim trimestre només s'ha lliurat al mercat un edifici, l'Hexagon del 22@, amb 10.000 metres quadrats, i fins a finals d'any s'espera el lliurament de quatre edificis més, un de rehabilitat al centre de la ciutat, dos al 22@ i un a la plaça Europa, amb una superfície conjunta de 26.000 metres quadrats, però només un d'ells –que suposa el 19% de la superfície– estarà disponible per al lloguer, perquè la resta ja estan prellogats.

Segons Natalia Montal, directora associada d'oficines de Savills Aguirre Newman a Barcelona, "la mateixa situació actual del mercat, caracteritzada per una demanda molt activa però insatisfeta per la falta de producte disponible, és l'únic factor que pot posar en risc que s'arribi a nivells de rècord".

La falta de producte per llogar també ajuda a impulsar els espais de coworking. Segons Savills Aguirre Newman, aquests espais de treball compartit es converteixen en una alternativa per aconseguir espais per a les empreses que no troben oficines per la falta de superfície disponible.

De fet, els coworkings es mantenen actius i el tercer trimestre han acaparat el 15% de la superfície llogada a Barcelona. En aquest sector destaquen operacions com la de la francesa Wojo a l'edifici del número 65 del carrer Sancho de Ávila WeWork a l'edifici Hexagon del 22@.