ENERGIA
Economia 03/05/2015

La llum, més cara per a les pimes

Els petits negocis paguen per megawatt un preu fins a cinc vegades més alt que les grans empreses

Xavier Grau
4 min
REPARTIMENT INJUST La patronal Pimec ha denunciat reiteradament el fet que les empreses catalanes paguin per l’electricitat el mateix  que les espanyoles, quan Catalunya és la segona comunitat on la generació és més barata (només per darrere d’Astúries)  i la que produeix més energia elèctrica.

BarcelonaEl preu de l’electricitat és un dels principals factors de competitivitat de la indústria. La setmana passada les empreses que tenen un gran consum energètic, reunides en l’associació AEGE, van celebrar un fòrum a Madrid en què van demanar un subministrament elèctric competitiu, estable i predictible com a factor per reindustrialitzar l’Estat i accelerar la sortida de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però tot i aquesta demanda dels grans consumidors, el cert és que gaudeixen d’uns preus de l’electricitat molt més competitius i barats que la mitjana europea. No passa el mateix amb les petites i mitjanes empreses, que tenen un preu que supera molts cops en cinc vegades el que paguen els grans consumidors i que se situa entre els més cars d’Europa.

Un estudi de l’Institut Català de l’Energia (Icaen) deixa palesa la diferència de preus. Segons aquesta anàlisi, els consumidors domèstics espanyols paguen la llum un 10% per sobre de la mitjana de la Unió Europea (UE) i un 3,4% més cara que la mitjana de l’eurozona. No passa el mateix amb els consumidors comercials, que tenen un preu un 10% més barat que a la UE.

Però on la grandària sí que importa és en el consum industrial. Les diferències són molt marcades. Així, un consumidor industrial amb un consum per sota dels 20 megawatts hora (MWh) a l’Estat paga 274 euros per MWh. A l’extrem contrari, una indústria amb un consum anual per sobre dels 150.000 MWh paga 54 euros per MWh. El preu de la gran indústria consumidora d’energia és, doncs, cinc cops més barat que el que paga la petita indústria, en part per la capacitat de negociació en el moment de contractar consums tan elevats.

Però la diferència de preu no és només entre grans i petits consumidors, sinó també en comparació amb els països de l’entorn europeu. Una petita indústria espanyola amb un consum anual per sota dels 20 MWh paga la llum un 44% més cara que la mitjana dels estats de la UE i un 33% per sobre que els països de l’eurozona. Per contra, una empresa amb gran consum, d’entre 70.000 i 150.000 MWh anuals, paga l’electricitat un 16% per sota de la mitjana de la UE i més d’un 17% més barata que la mitjana de l’eurozona.

Per tant, les grans empreses espanyoles tenen un avantatge competitiu en el cost de l’electricitat respecte dels socis europeus, tot i que la llum s’ha encarit més a Espanya que a Europa durant la crisi. Així, segons explica l’Icaen, en el període comprès entre el 2008 i el primer semestre del 2014 el preu de l’energia elèctrica a Espanya per al consumidor industrial de tipus IF (70.000 a 150.000 MWh) va experimentar un increment del 20%. En aquest mateix període, a la UE i a l’eurozona aquest augment va ser del 12%. Però, en tot aquest període, “el preu a Espanya ha sigut sempre notablement inferior al de la mitjana europea”, assenyala l’Icaen.

Abaixar preus

Aquesta divergència dels preus de l’electricitat fa temps que s’estudia. La patronal Pimec ja va fer un informe sobre el preu de l’electricitat en què destacava que a Espanya el preu de la llum és dels més alts d’Europa i arribava a la conclusió que es podia rebaixar de mitjana un 30%.

La rebaixa, segons Pimec, es podria aconseguir canviant polítiques energètiques de l’Estat per utilitzar la generació més eficient. Per exemple, aquesta patronal aposta per tancar les plantes de carbó i potenciar els cicles combinats de gas, que són molt més eficients i treballen molt per sota de la capacitat instal·lada. De fet, davant del poc ús dels cicles combinats, les elèctriques ja han demanat formalment el tancament de tres plantes. Altres propostes de Pimec passen per l’eliminació de la factura d’alguns conceptes que no tenen relació amb la generació i la distribució, com treure de la factura el bo insular i el bo social, o el dèficit de tarifa, perquè anessin directament als pressupostos generals de l’Estat.

Altres aspectes que destaca la patronal com a factors d’encariment del preu de la llum són l’excés de regulació del mercat i de mecanismes d’intervenció, el mal funcionament del mercat elèctric i la falta de competència en el sector.

A més, aquesta patronal catalana destaca, en un altre informe, l’injust repartiment dels costos, ja que les empreses catalanes paguen l’electricitat al mateix preu que les de la resta de l’Estat, quan realment Catalunya és la segona comunitat on la generació elèctrica és més barata i la comunitat on es produeix més energia elèctrica, sense que això es reflecteixi en els preus.

I els grans consumidors, tot i que paguen l’energia elèctrica més barata, també creuen que hi ha marge. La presidenta d’AEGE, Esther Alonso, reclama una política energètica a favor de la indústria per mantenir la competitivitat. De fet, AEGE ha demanat al ministeri d’Indústria la creació d’una taula per analitzar les mesures que permetin complir amb els objectius de reindustrialització que ha marcat la Comissió Europea. En aquesta taula s’haurien de tractar mesures com la revisió de la fiscalitat del mercat elèctric per als subministraments intensius i l’harmonització de costos a Europa.

stats