Economia 27/11/2014

L'OPEP ignora la caiguda del preu del petroli i manté la producció

El preu del barril és el més baix als últims quatre anys i cotitza per sota dels 80 dòlars

Efe
1 min
SOSTRE DE PRODUCCIÓ 
 Els països de l'OPEP es van fixar un límit de 30 milions de barrils diaris.

VienaL'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha decidit aquest dijous no retallar la seva producció tot i la caiguda del preu del petroli i el sobre abastiment del mercat. El grup de països petroliers ha decidit mantenir el nivell de producció de 30 milions de barrils diaris amb “l'interès de tornar a l'equilibri al mercat”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al comunicat final de la conferència ministerial celebrada a Viena, l'OPEP no ha fet una crida als seus membres a ajustar-se al sostre oficial de producció que està sent superat per entre 300.000 i 500.000 barrils diaris.

Els principals crus europeus i nord-americans han reaccionat a aquesta decisió amb una depreciació del 6,5% accentuant la caiguda dels últims mesos. Actualment el barril de Brent cotitza per sota dels 80 dòlars (un 30% menys que fa cinc mesos i el valor més baix en els últims quatre anys).

Aquesta estratègia està dirigida, segons els analistes, per Aràbia Saudita i pretén deixar el preu del barril a un nivell tan baix que obligui a tancar les explotacions de gas esquist (que s'han apoderat de part del mercat de la OPEP) ja que aquesta extracció només és rendible a partir dels 80 dòlars. En contrast, a Aràbia Saudita l'extracció costa menys de deu dòlars, cosa que els permet, juntament amb la seva enorme reserva, aguantar temps amb petroli amb preus baixos.

stats