ECONOMIA
Economia 25/01/2012

Luis de Guindos: "La reducció del dèficit és imprescindible, però això no és una motoserra"

El ministre d'Economia diu a TVE que és optimnista i assegura que Espanya sortirà de la crisi, però no diu quan. No concreta d'on es retallaran els 40.000 milions que el govern espanyol té previst estalviar aquest any

Ara
3 min
Luís de Guindos a Brussel·les amb altres ministres d'Economia de la UE / AFP

BarcelonaEl ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha donat un missatge de confiança aquest dimecres al matí en una entrevista a Los desayunos de TVE sobre el futur de la situació econòmica espanyola. Ha dit que és "realista" sobre la difícil situació actual però ha afegit que és optimista i creu que la situació millorarà, tot i que no ha volgut posar data a la fi de la crisi. "Això s'està fent llarg", s'ha lamentat en un moment de l'entrevista amb la periodista Ana Pastor. El titular d'economia no ha concretat l'abast dels ajustos pendents però ha dit que es faran amb cura: "Això no és una motoserra", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La sortida de la crisi: l'FMI "de vegades" s'equivoca

Aquest dimarts l'FMI va pronosticar dos anys negres per a l'economia espanyola amb més recessió i un dèficit per damunt del 6%, molt per sobre del màxim fixat per Brussel·les. Tot i aquesta desviació que pronostica l'FMI per als anys 2012 i 2013, De Guindos assegura que l'FMI "de vegades" s'equivoca i que Espanya farà els deures. "Avui Espanya està compromesa al 4,4% del dèficit", ha remarcat. "Espanya encara no ha demanat canvis en el programa d'estabilitat europeu", ha afegit. No ha descartat que ho pugui fer en breu.

Control "trimestral" de les comunitats autònomes

De Guindos, insisteix que el compromís amb Brussel·les és global, tant per al govern espanyol com per a les autonomies, i ha remarcat que Madrid controlarà els pressupostos de les autonomies i estudiarà sancions, tal com té previst aprovar el consell de ministres, a qui superi els límits de dèficit. Es faran controls "suficients" per assegurar que les comunitats autònomes compleixen. "Trimestralment estaria bé", ha dit. De tota manera ha deixat clar que "no es tracta que l'Estat faci de policia de les comunitats autònomes".

L'abast de la retallada

El ministre no ha concretat d'on retallaran els 40.000 milions d'euros que l'executiu espanyol vol estalviar aquest 2012 per complir amb Brussel·les. Mariano Rajoy va posar com a exemple aquest dimecres Portugal, aprofitant que hi feia una visita. Lisboa ha fet fortes retallades socials, amb una rebaixa dels sous dels funcionaris inclosa. De Guindos ha recordat que "a Portugal les mesures estan preses per l'FMI, no és el cas d'Espanya".

La reforma laboral ha de "restablir la confiança"

El titular d'Economia ha celebrat el principi d'acord entre patronal i sindicats sobre la moderació salarial. "La reforma laboral és el punt clau per restablir la confiança a Espanya", ha dit. El ministre ha apostat per la simplificació de contractes, però no ha donat suport al contracte únic. "Jo quan vaig parlar d'això em referia a un contracte amb clàusules iguals per a tots els joves", ha precisat sobre les seves declaracions a The Wall Street JournalThe Wall Street Journal.

La pujada de l'IVA "no és damunt la taula"

El ministre d'Economia ha insistit que l'augment de l'IVA "no és damunt la taula". "L'IVA és un impost més indiscriminat que l'IRPF", ha afirmat. I també ha descartat que l'executiu estigui estudiant un possible copagament sanitari com el que vol aplicar a Catalunya el Govern.

"Lehman Brothers no va ser rescatada"

De Guindos ha negat que l'executiu endarrereixi les decisions de gruix per les eleccions andaluses. "El govern prendrà les decisions que calguin independentment de les eleccions andaluses", ha deixat clar.

La periodista Ana Pastor també ha preguntat al ministre sobre el fet que portés les regnes de Lehman Borthers d'Espanya i Portugal el 2008, quan l'entitat va fer fallida. "L'única diferència entre Lehman Brothers i la resta de la banca és que Lehman Brothers no va ser rescatada", ha contestat.

stats