Macroeconomia
Economia Macroeconomia 08/09/2022

Nova queixalada als endeutats: les claus de la pujada de tipus

La pròxima actualització de les hipoteques comportarà previsiblement un encariment dels préstecs

2 min
Imatge d'arxiu del Banc Central Europeu

Com afecta la mesura a les famílies i empreses?

Com ho fan sempre aquestes pujades: premiant els estalviadors i castigant els endeutats. Els primers veuran com els bancs els donen més interessos pels diners que tenen estalviats, mentre que els segons pagaran més pels seus crèdits –sempre que no el tinguin a tipus fix–. La pujada de tipus atorga més valor als diners i la conseqüència més immediata és aquesta.

Com afectarà l'economia?

Les pujades de tipus es fan per refredar l'activitat econòmica. Com que el deute s'encareix, famílies i empreses frenen el consum i les inversions, fet que fa que l'economia s'alenteixi i, idealment, que la inflació baixi, que és l'objectiu que persegueix el BCE des de l'anterior pujada de tipus del juliol.

Baixarà automàticament la inflació?

El gran responsable de l'actual inflació és l'energia. Diversos experts han assenyalat que quan això és així, la pujada de tipus només impacta en una petita part dels preus i no es pot donar per fet que la inflació caigui. El Col·legi d'Economistes de Catalunya afirmava aquest mateix dijous que sí que creu que la mesura "contribuirà" a abaixar la inflació.

Hi havia dubtes que la pujada fos tan forta?

Sí: tot i les exigències de la inflació, l'economista en cap del Banc Central Europeu, David Lane, demanava fa uns dies no "sobrereaccionar" a l'hora d'apujar tipus, cosa que feia pensar que el BCE mantindria la seva promesa del juny d'apujar-los un 0,5%.

Com afectarà l'Euríbor?

Els bancs es presten diners amb la vista posada en l'evolució prevista dels tipus d'interès, en un indicador que es coneix com a Euríbor. Durant les últimes setmanes, aquest índex ja s'havia disparat. Caldrà veure si la pujada del 0,75% d'aquest dijous allarga la tendència i fins a quin punt. Antonio Beltrán, conseller delegat d’Hipotecas Plus, explicava a l'ARA que no creu que hi hagi "grans pujades de l'Euríbor" i recorda que tampoc hi hauria d'haver grans avenços de la morositat: "Des del 2013, les hipoteques s'han concedit amb prou prudència", afirma. A més, afirma que les entitats encara ofereixen bones ofertes per canviar una hipoteca de tipus variable (la que es veu afectada pels canvis de tipus) a tipus fix.

Quant costarà a una hipoteca?

L'Euríbor va tancar l'agost a l'1,24%, però ara mateix ja frega el 2%. Si fruit d'aquest ascens se situés en el 2,5%, una família que deu 100.000 euros a tornar en 20 anys passaria a pagar uns 60 euros més en cada quota, cosa que equival a 720 euros més a l'any. Si aquesta família deu 300.000 euros, el salt seria d'uns 187 euros al mes o 2.244 euros a l'any.

Aquestes pujades són automàtiques?

No: l'augment en la quota es produeix només quan s'actualitza la hipoteca. Això passa, en funció del contracte signat, cada sis mesos o un any. Fins que això no passa, una família paga en funció de l'última actualització independentment de quin sigui l'Euríbor actual.

stats