Economia 11/03/2012

"Ni reforma laboral, ni retallades": milers de manifestants contra les mesures de Rajoy

Unes 450.000 persones han participat en la marxa de Barcelona, segons els càlculs de la UGT. La Guàrdia Urbana n'hi ha comptat només 17.000. Una protesta espontània contra la reforma financera i els bancs s'afegeix inesperadament a la manifestació convocada per CCOO, UGT i USOC

Toni Garganté
2 min
Manifestació contra la reforma laboral a Barcelona, 11-M / ACN

Barcelona"Ni reforma laboral, ni retallades". Aquest és el lema de la pancarta que obria la marxa en què milers de persones han recorregut el centre de Barcelona per protestar contra les mesures impulsades pel govern de Mariano Rajoy, la primera manifestació des que, aquesta setmana, es va convocar la vaga general per al 29 de març. En total, han estat unes 450.000 persones, segons els càlculs de la UGT. La Guàrdia Urbana ha donat una xifra definitiva molt inferior: 17.000 persones, segons els seus comptes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El lema ha estat el mateix que el de la protesta del 19 de febrer, i l'objectiu dels sindicats, també: demanen la mobilització dels treballadors per intentar obligar l'executiu espanyol a negociar la reforma i introduir-hi canvis. Volen que el govern espanyol s'assegui a negociar abans que no s'acabi el tràmit parlamentari de la nova norma, un procés que es completarà la setmana que ve.

Aquesta vegada, però, ja hi havia la convocatòria de vaga general sobre la taula. Segons ha assegurat el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, minuts abans de la manifestació, "feia dies que es rebien 'inputs' dels treballadors per convocar aquesta vaga". "Aquesta reforma s'ha fet contra la concertació social i ha estat imposada unilateralment", ha argumentat Álvarez. La UGT, CCOO i USOC són els tres sindicats convocants de la protesta d'avui.

Segons el secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, les mobilitzacions són importants per obligar Rajoy a rectificar, perquè si no, "la reforma s'aplicarà amb tota la duresa". "Ja s'ha disparat la xifra d'ERO", ha advertit en una entrevista a Catalunya Informació.

L'altra manifestació, contra la reforma financera

De la mateixa manera que a Madrid la capçalera s'ha trobat amb una protesta espontània –que ha acabat en un moment d'aldarulls–, a Barcelona han aparegut unes 150 persones que s'han posat davant de la capçalera oficial per protestar contra la reforma financera i contra els bancs i caixes amb pancartes diverses que critiquen les entitats financeres, entre les quals una que apuntava el suposat sou que la infanta Cristina rep de La Caixa.

stats