Economia 23/05/2013

Milers de persones es manifesten a Barcelona per forçar la negociació dels convenis

Bateria de mobilitzacions per accelerar l'acord amb Foment del Treball i la resta de patronals i evitar que caduquin una cinquantena de convenis catalans al juliol

E. F.
2 min
Capçalera de la manifestació pel desbloqueig de convenis / E.F.

BarcelonaArrenca a Barcelona, amb milers de persones, el pols de força dels sindicats catalans perquè la patronal Foment del Treball i la resta d'organitzacions empresarials catalanes facin seu l'acord estatal i es comprometin a prorrogar convenis col·lectius i a desbloquejar la negociació en els quals és inexistent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La concentració, convocada per CCOO, la UGT i la USOC, ha sortit a les sis de la tarda de la confluència entre la plaça Catalunya i el passeig de Gràcia. El clam ''Cap feina sense conveni'' és la consigna que els agents socials abanderen per denunciar el risc que una cinquantena de convenis acabin desapareixent al juliol si no hi ha un pacte amb les patronals amb qui s'han de negociar.

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i les centrals dels sindicats a Madrid ja han posat la primera pedra de la treva en la conflictivitat que va introduir la reforma laboral en la negociació col·lectiva. La patronal espanyola ha accedit a la possibilitat que les pròrrogues per negociar convenis es generalitzin, un fet que ara els sindicats catalans reclamen que facin seu, també, els seus interlocutors a Catalunya.

Foment del Treball ha emès un comunicat aquest tarda en què reitera la "predisposició" a arribar a un acord d'abast català per impulsar la negociació, i subratlla que durant les últimes setmanes s'han desbloquejat convenis importants mitjançant acords entre les parts.

La patronal ha instat els sindicats a poder signar "durant les properes hores" un acord similar al que ja han segellat sindicats i organitzacions empresarials a Madrid.

Mobilitzacions i vagues al llarg del dia

Les manifestacions d'aquesta tarda a Barcelona i també a Girona succeeixen les desenes de concentracions i actes de protesta que han proliferat al llarg del dia en ciutats com Tarragona, Terrassa, Vic, Sabadell, Mataró, Lleida i Granollers.

Alguns sectors, com el del comerç del tèxtil, han desplegat piquets en algunes botigues de roba del centre de les ciutats, com les de la cadena Mango a Barcelona, per repartir fulls de mà i reclamar el desbloqueig del conveni col·lectiu, encallat des de fa mesos.

També hi ha hagut concentracions als centres de les ITV, les seus de patronals del sector de les TIC o de l'ensenyament privat no reglat i davant la plaça Sant Jaume, on s'han aplegat els empleats del lleure educatiu al migdia.

stats