Economia 31/03/2012

Les màquines escurabutxaques es podran instal·lar en mercats, centres comercials i aeroports

El Govern preveu modificar la normativa abans de l'estiu per estimular un sector que acumula un 30% de pèrdues

Acn
2 min
Una màquina escurabutxaques. ACN

BarcelonaLes empreses operadores de màquines escurabutxaques podran ampliar la seva activitat i instal·lar el seu producte als bars de mercats municipals, centres comercials, aeroports i estacions, entre d'altres. Aquesta és una de les modificacions que el Govern ha introduït en el decret que està tramitant per modificar abans de l'estiu l'actual Reglament de màquines recreatives i d'atzar, del 2005, i que fins ara limitava les escurabutxaques només a bars i restaurants, a més de salons de joc i bingos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mesura era una de les demandes del sector que, afectat fortament per la crisi, registra des del 2010 una caiguda del 30% de la facturació i acumula un estoc parat per falta de rendibilitat de 3.000 màquines. El nou decret -que podria entrar en vigor abans de l'estiu- posa fi a una incongruència que havia aixecat reiterades queixes entre els empresaris de sector. I és que, fins ara, la norma impedia a una empresa operadora poder instal·lar màquines del tipus B, les conegudes com a escurabutxaques, en cafeteries o granges de pa que, malgrat no tenir la llicència, en la pràctica funcionen com a bars. Fins ara, i en termes generals, la norma només permet la instal·lació d'escurabutxaques a "bars i restaurant bars", categoria que el nou decret modifica per "establiments d'hostaleria, restauració i similars".

Als bars dels mercats municipals

Però l'actual modificació de la norma va més enllà, ja que permetrà que l'activitat d'aquestes màquines de joc es pugui estendre també i, per primera vegada, als bars dels mercats municipals, estacions de ferrocarrils i altres transports públics, aeroports i centres comercials, sempre i quan aquests establiments de bar "es trobin aïllats del públic general o del públic de pas, i les màquines en el seu interior".

Amb les mateixes característiques, el decret de modificació, al qual ha tingut accés l'ACN, obre també la porta a poder instal·lar les escurabutxaques a aquells bars i restaurants que estiguin "en locals o dependències complementaries d'altres recintes i establiments destinats a espectacles públics i activitats esportives", com per exemple els camps de futbol o poliesportius. La seva instal·lació estava fins ara expressament prohibida.

Des del 2010, el sector del joc privat a Catalunya acumula un descens, segons les seves xifres, del 30% de la seva facturació.

stats