Economia 02/08/2015

El marc fiscal madrileny, un imant per al patrimoni

J.m.
2 min
La Comunitat de Madrid és una de les autonomies on hi ha menys càrrega impositiva en forma d’impostos.

BarcelonaSer ric és més rendible a Madrid que a Catalunya. En termes fiscals, una persona amb patrimoni es troba amb força menys reduccions en forma d’impostos a l’hora de fer la declaració de la renda si viu a Madrid. De fet, en aquesta comunitat, l’impost de patrimoni és un tràmit que no té cap conseqüència per a la butxaca del contribuent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Madrid és un petit paradís fiscal per a la gent rica”, explica Jordi Guarch, assessor fiscal del bufet Roca Junyent. Aquests privilegis impositius respecte a altres comunitats com Catalunya vénen donats principalment per dos factors: la inexistència de l’impost de patrimoni i la diferència amb el de successions.

En concret, la Comunitat de Madrid bonifica el 100% la tributació de l’impost de patrimoni a totes les persones que declarin béns o drets inferiors als dos milions d’euros. Així, doncs, una persona resident a Catalunya amb un patrimoni valorat en un milió d’euros, hauria de pagar 961,25 euros en tributs, mentre que un madrileny només hauria de declarar-ho sense pagar cap impost.

En el cas de l’impost de successions la diferència també és considerable. Malgrat que l’ha bonificat en un 99% per a ascendents i descendents directes, l’any passat es va tornar a adoptar l’impost en cas de pares, fills, néts i avis, en bonificacions decreixents fins al 57%. Actualment, només el cònjuge pot bonificar-se el 99% de l’herència. En el cas de Madrid i altres comunitats, com les Illes Balears, Castella-la Manxa i Múrcia, es manté aquest tribut simbòlic de l’1% de l’import. També és significativa la diferència en l’impost de transmissió d’immobles. Catalunya el va apujar fins al 10% en l’última reforma i la Comunitat de Madrid el va rebaixar fins al 6%.

Tampoc l’IRPF

“Sí que he trobat casos que busquen traslladar-se a Madrid per qüestions patrimonials”, detalla Jordi Guarch. En l’última reforma fiscal, Catalunya va ser una de les poques comunitats, juntament amb Andalusia, el País Basc i la Rioja, que va optar per no rebaixar l’impost sobre la renda.

Així, doncs, en comparació amb Madrid, la bretxa fiscal en aquest impost també és més accentuada. Madrid manté un tipus marginal màxim de fins al 51,9% i un de mínim del 23,95%, mentre que a Catalunya el mínim és del 24,75% i el màxim del 59%. De fet, la Comunitat de Madrid té la tarifa més baixa i Catalunya la més alta, juntament amb Andalusia.

stats