ECONOMIA
Economia 27/03/2012

Rajoy augmenta fins al 14% la tisorada als ministeris

El president espanyol ha insistit des de Seül que els pressupostos que es presentaran divendres seran "austers"

Ara
1 min
Mariano Rajoy, president del govern espanyol, a la cimera de Seguretat Nuclear de Seül, a Corea del Sud / EFE

BarcelonaLa tisorada que prepara Mariano Rajoy per als pressupostos d'aquest any es mourà entre el 14% i el 15% a cadascun dels ministeris. Així ho ha avançat el president espanyol mateix, en roda de premsa des de Seül –on ha assistit a la cimera nuclear–. La retallada, ha dit, serà "del 14%, quasi del 15".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta despesa és superior al 12,5% que s'especulava en un principi. Rajoy ha insistit que els comptes que es faran públics aquest divendres seran "molt austers", i ha recordat que s'ha de complir amb l'objectiu de dèficit del 5,3% assumit amb la UE.

Rajoy ha recordat que l'any passat l'executiu va gastar 90.000 milions d'euros més del que va ingressar.

El govern espanyol pretén reduir el dèficit mitjançant la contenció de la despesa o amb més ingressos, però això no vol dir necessàriament apujar impostos. L'objectiu, ha dit Rajoy, és generar activitat econòmica que creï llocs de treball, cosa que farà augmentar el nombre de persones que paguin IRPF, IVA i impostos especials.

Des de Madrid, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha dit que el govern espanyol rebutja apujar els impostos de forma "permanent" però ha admès que està estudiant incloure als pressupostos "reformes parcials dintre dels grans impostos" per fer "contribucions més equilibrades i més ben ponderades" entre els ciutadans. No ha aclarit, però, com es concretarà això. El ministre no ha volgut descartar clarament una pujada de l'IVA, però ha reiterat que el govern no farà “cap canvi tributari que perjudiqui el creixement econòmic”.

El president espanyol també ha dit que respecta la vaga general.

stats