MODA
Economia 21/09/2021

Mascaretes, impagats i retrets: El difícil moment de Reprotect

Tres proveïdors reclamen factures pendents per més de 400.000 €

i
Paula Solanas Alfaro
3 min
Mascaretes, impagats i retrets: El difícil moment de Reprotect

BarcelonaEl març del 2020 el mercat es va trobar amb un buit evident: a Catalunya no hi havia productors de mascaretes capaços d’assumir la demanda d’un producte que es convertia de cop en part crucial del dia a dia. En aquell moment, multitud de projectes van aprofitar l’oportunitat de negoci per reinventar-se i començar a vendre models tèxtils de tot tipus. Un any i mig després, però, algunes d’aquestes companyies han xocat amb una frenada de les vendes i ara s’enfronten a magatzems plens d’estocs difícils de col·locar. És el cas de Reprotect, que ara, segons ha pogut saber l’ARA, es troba en una situació complicada per les reclamacions d’impagaments d’almenys tres dels seus proveïdors. Reprotect estava impulsada per l’emprenedor en sèrie Christian Rodríguez (cofundador de la plataforma de microreserves hoteleres Byhours i de la fàbrica de start-ups Mutter, que preveu treure a borsa aquest any).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La marca Reprotect va ser creada per la societat Wilton Project poc després que es declarés l’estat d’alarma. L’empresa va facturar prop de 4,5 milions d’euros el 2020 i va assolir uns guanys d’uns 38.000 euros, gràcies sobretot a les llicències per produir models de mascaretes oficials de clubs de futbol com el Barça, el Sevilla o l’Athletic Club. Aquesta producció accelerada -fa un any van arribar a obrir una botiga al carrer Enric Granados de Barcelona- es recolzava en diversos proveïdors catalans, que fabricaven les mascaretes i en gestionaven la distribució i l’empaquetatge.

En els últims mesos, però, tres d’aquestes empreses -Cloquer, Arch Max i una franquícia de MRW a l’Hospitalet- han reclamat per la via judicial factures impagades a Reprotect. Entre tots -segons documentació que ha pogut veure l’ARA- exigeixen 435.387 euros per serveis que no van cobrar. Una quarta empresa, Asproseat, un centre especial de treball que dona feina a persones amb discapacitat intel·lectual, confirma que té factures pendents de cobrar per 58.000 euros.

“Comptem fins l’últim cèntim i hem hagut de paralitzar pagaments”, diu un dels empresaris que reclama factures a Reprotect. El març passat, Wilton Project es va declarar en preconcurs de creditors: els seus administradors ho atribueixen a la caiguda de vendes i al marge escàs del negoci. “Vam fer una producció molt gran, però no la vam aconseguir vendre i es va quedar al magatzem. Els camps de futbol no obrien i les mascaretes de tela es començaven a posar en dubte”, explica Christian Rodríguez a l’ARA. Aleshores l’emprenedor va vendre’s el projecte perquè no encaixava amb l’estratègia d’inversió de Mutter i el juny del 2021 l’empresa de mascaretes passava, per un import simbòlic d’un euro, a mans d’Alfonso Le Monnier, un dels socis de Rodríguez a Mutter.

Reprotect també fa retrets als seus proveïdors. Des de l’empresa insisteixen que el deute reconegut és de 150.000 euros i no de quasi mig milió. A més, acusen dues de les empreses que els reclamen diners d’haver incomplert el contracte. A la franquícia de MRW a l’Hospitalet li reclamen prop de 408.000 euros per presumptes negligències després d’un informe pericial. Le Monnier explica que Reprotect ha sortit del preconcurs i ara intenta vendre’s l’estoc sobrant.

Emprenedor en sèrie

Christian Rodríguez explica que Reprotect (i Wilton Project) no té cap vinculació amb Mutter. L’empresari també va fundar fa deu anys Byhours, portal d’estades en hotels per hores, amb el seu soci Guillermo Gaspart, i forma part de la junta de l’associació Tech Barcelona.

stats