Les matriculacions es disparen un 9%

El creixement ve donat per les compres d’empreses i companyies de lloguer

Les matriculacions de turismes i totterrenys a Catalunya es van situar en 97.455 unitats durant el primer semestre, un increment del 8,9% respecte al mateix període del 2016. Segons les dades publicades ahir per les associacions de fabricants -Anfac-, concessionaris -Faconauto- i venedors -Ganvam-, al mes de juny es van matricular 19.248 unitats a Catalunya, un 10,3% més que el mateix mes de l’any passat.

En el conjunt d’Espanya, les vendes de cotxes es van situar en 667.494 unitats en el primer semestre, cosa que suposa un augment del 7,1% respecte del mateix període del 2016. Durant aquest mes de juny, a Espanya es van entregar un total de 131,797 unitats, un 6,5% més.

Totes tres associacions van explicar que aquest increment de les entregues de cotxes al mercat nacional ve donat per l’empenta del canal empreses i, en menor mesura, pel del lloguer de vehicles, que va compensar la desacceleració de les vendes a clients particulars. A més, van assegurar que, encara que aquest primer semestre es tanca amb un balanç “positiu”, cal contextualitzar les xifres: els primers sis mesos del 2008 es van matricular 823.000 vehicles a tot Espanya, un 19% més que el volum del primer semestre d’aquest any.

Per canals de mercat, les entregues a clients particulars van ser de 308.386 unitats en els primers sis mesos de l’any, un 2,4% més, mentre que les compres de les empreses van augmentar un 13,9%, fins als 183.386 turismes i totterrenys. D’altra banda, les companyies de lloguer de cotxes van adquirir 175.722 unitats, un 9% més respecte a l’any anterior.

Més enllà de les dades de matriculació, els representants de les associacions també van discutir els problemes que presenta el parc de vehicles actual. Segons dades de l’estudi, l’edat mitjana dels automòbils a Espanya se situa en els 12 anys. “Aquesta xifra està molt lluny del que seria recomanable per mantenir una flota amb baixes emissions i alts nivells de seguretat”, va dir Adolfo Randulfe, director de comunicació d’Anfac. Per a Randulfe, els dos aspectes són “essencials” per mantenir “una bona qualitat de l’aire a les grans ciutats i uns nivells baixos de sinistralitat viària”.

Camí de superar el 2008

La setmana passada la mateixa Anfac va estimar que, a finals d’any, es matricularan 1,22 milions d’automòbils a tot Espanya. Arribar a aquesta xifra suposaria un sorpasso respecte al nombre de vehicles que es van matricular el 2008 (1,16 milions). Ara bé, aquesta xifra quedaria allunyada encara dels nivells precrisi. Entre els anys 2004 i 2007 es van matricular més d’1,6 milions de vehicles cada any, la xifra més alta dels últims 18 anys.