ENERGIA
Economia 27/06/2012

El govern, obligat a apujar un mínim del 4% el preu de la llum

Ignasi Pujol
2 min
Hi ha vint milions d'usuaris de la tarifa d'últim recurs (TUR) a Espanya.

BARCELONA.Els prop de vint milions de consumidors espanyols que s'acullen a la tarifa d'últim recurs (TUR) del rebut de la llum podrien trobar-se aquest mes de juliol amb una pujada del 3,9% en la tarifa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cost de l'electricitat que se subministrarà als clients acollits a la tarifa per al pròxim trimestre ha pujat un 9,3% de manera ajustada, segons la subhasta celebrada ahir, cosa que s'hauria de traduir en un encariment del voltant del 3,9% del rebut de la llum a partir de l'1 de juliol si es congelen els peatges d'accés.

Aquests peatges d'accés, que paguen tots els consumidors, retribueixen costos com el transport, la distribució i les primes a les energies renovables, i estan regulats pel ministeri d'Indústria. Els peatges suposen aproximadament el 50% del rebut de la llum i l'altra meitat correspon a la subhasta.

En el cas que Indústria decidís congelar els peatges d'accés, la TUR s'hauria d'incrementar al voltant del 3,9% l'1 de juliol. En la subhasta d'ahir el preu base de l'energia es va encarir un 10,3%, fins als 56,25 euros per megawatt hora. Fent els ajustos corresponents, com ara els efectes de l'estacionalitat, deixen aquest increment del preu en el 9,3%. Les cinc companyies elèctriques que van comprar energia i que presten servei en la TUR són Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, HC (propietat de la portuguesa EDP) i l'alemanya E.ON.

En mans del govern espanyol

Durant el tercer trimestre de l'any el preu de l'energia sol repuntar a l'alça a causa de l'increment de la demanda i la disminució de la hidraulicitat. Malgrat els resultats de la subhasta, la decisió final de l'increment de la tarifa correspon al govern espanyol. En l'anterior revisió del març, l'executiu va incrementar amb força els peatges, cosa que, amb un descens del cost de l'energia, es va traduir en un increment mitjà final del rebut de la llum del 7%. Aquesta pujada va venir acompanyada d'un paquet de mesures destinades a reduir en 1.700 milions els costos del sistema.

El Tribunal Suprem ha rebutjat en diverses sentències que els peatges d'accés es fixin en funció del cost de l'energia i ha obligat a revisar les decisions adoptades en trimestres anteriors, quan es va congelar el rebut a canvi d'abaixar-los. No elevar els peatges en les quantitats suficients ha estat una de les causes que han engrossit el dèficit de tarifa (la diferència entre els ingressos i els costos reals del sistema elèctric), que supera els 24.000 milions i que tant el govern central com les empreses coincideixen a assenyalar com el principal problema del sector.

L'objectiu per a aquest any és que el dèficit se situï en els 1.500 milions i deixi de generar-se el 2013. El conseller delegat d'Endesa, Andrea Brentan, va plantejar ahir un "ajust a l'alça" dels sostres del dèficit elèctric fixats per al 2012 i el 2013, i "pujades moderades de la tarifa" elèctrica per aturar aquest problema.

stats