Economia 01/02/2012

"Qui és el més culpable de la crisi?", pregunta 'Time'

La revista nord-americana 'Time' ha editat una llista de 25 culpables de la crisi financera que afecta tot el planeta. Entre els seleccionats hi ha des de George W. Bush a els consumidors americans en general. Els lectors decidiran amb els seus vots qui és el més culpable de tots

Ara
2 min
Incertesa mundial La imatge mostra dues persones seguint la Borsa d'Atenes. En els últims dies  la caiguda de valors a la UE  i als EUA ha estat enorme.

Barcelona'TIME' ha preparat una llista de 25 persones a les quals se'ls pot atribuir part de la culpa de la crisi financera que actualment afecta tot el planeta. Entre els seleccionats hi ha l'expresident de la Reserva Federal, Alan Greenspan, l'expresident dels EUA, George W. Bush, o el consumidor nord-americà ras. La publicació permet votar quina d'aquestes cares és la que els lectors consideren més culpable de la situació que estem vivint. Així, es compromet a mostrar qui té més culpa de tots una vegada es tanqui el període de votacions. Els seleccionats són aquests:

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

1. Angelo Mozilo:

2. Phil Gramm: Com a president del Comitè Bancari del Senat des de 1995 fins a 2000, Gramm va ser el més ferm defensor a Washington de la desregulació financera.

3. Alan Greenspan: El president de la Reserva Federal va mostrar durant la dècada dels 2000 un gran menyspreu per la regulació financera, cosa que ara es coneix com una de les principals causes de la crisi hipotecària.

4. Chris Cox: La ceguera de l'exdirector de la comissió de seguretat i intercanvi davant de lescàndol Madoff el porta a aquesta llista així com la seva laxa aplicació de les normes que va fer en aquell cas.

5. Consumidor americà: 'Time' el situa en aquesta llista perquè el deute de les famílies al 2007 se situa al 130%, quan al 1982 era del 60%. "Hem gaudit massa de viure per sobre de les nostres possibilitats", afegeix la publicació.

6. Hank Paulson: Secretari del Tresor des del 2006. Dos de les seves majors vergonyes són fer tard per combatre la crisi financera i deixar caure Lehman Brothers, "un gran error".

7. Joe Cassano: El govern dels EUA ha invertit 150 mil milions de dòlars en mantenir la companyia AIG a flot.

8. Ian McCarthy: La seva companyia, Beazer, ha admès que alguns dels seus treballadors van violar regulacions.

9. Frank Raines: Va deixar l'any 2004 la seva companyia, Fannie Mae, involucrada en un escàndol i en fallida perquè començava a invertir en subprimes.

10. Kathleen Corbet: Va dirigir Standard and Poor's durant més d'una dècada.

11. Dick Fuld: Dirigia Lehman Brothers.

12. Marion and Herb Sandler: Fundadors de World Savings Bank.

13. Bill Clinton: President dels EUA que es va caracteritzar per la prosperitat econòmica i per la desregulació econòmica

14. George W. Bush: President dels EUA que va continuar amb la desregulació que va exaltar Clinton anteriorment.

15. Stan O'Neal: Director general de Merry Inch, fins el 2007.

16. Wen Jiabao: Cap de govern xinès que ha finançat els EUA de forma substancial durant els últims 8 anys.

17. David Lereah: Cap de l'Associació Nacional de Corredors de Propietats.

18. John Devaney: Ha ocupat diversos carrecs rellevants, però se'l recorda aquí per tractar d'"idiotes" els consumidors per invertir en hipoteques subprime.

19. Bernie Madoff: Madoff va efectura el frau financer més gran de la història "davant els nassos dels reguladors".

20. Lew Ranieri: Se'l considera 'el padrino' del finançament hipotecari.

21. Burton Jablin: Aquest programador televisiu va inflar les ambicions de molts consumidors a través dels seus canals d'estils de vida.

22. Fred Goodwin: Cap executiu del Royal Bank of Scotland Group (RBS) entre 2001 i 2009.

23. Sandy Weill: És una banquer nord-americà que va presidir Citigroup fins els 2006.

24. David Oddsson: Primer ministre islandès des del 1991 fins el 2004.

25. Jimmy Cayne: Va ser considerat per la CNBC el pitjor director general de tots els temps.

stats