Economia 13/08/2019

Més de 20 portals de cerca de feina acusen Google de pràctiques monopolístiques davant la UE

Les empreses han enviat una carta a la comissària europea que investiga la tecnològica des del 2018

Paula Clemente
2 min
Google, amb seu a Silicon Valley, és una de les grans empreses californianes on la proporció de dones és més baixa.

BarcelonaFins a 23 plataformes digitals que ofereixen serveis per trobar feina en línia han instat els reguladors antimonopoli de la Unió Europea a actuar contra Google. L'acusen d'utilitzar el seu poder de mercat per afavorir la seva plataforma pròpia de recerca de feina. En una carta que s'enviarà avui a la comissària de Competència de la Unió Europea i a la qual ha tingut accés Reuters, les empreses asseguren que han perdut quota de mercat des que la tecnològica va llançar el seu servei 'Google for jobs' a Europa l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Margrethe Vestager, la comissària en qüestió, estudia les funcions de cerca de feina de Google des del 2018. La denúncia de les empreses, entre les quals hi ha la web britànica Best Jobs Online i les homòlogues alemanyes Intermedia i Jobindex, podria ser un pas clau en la seva investigació.

"Després d'haver llançat el seu servei de contractació en línia a Alemanya el maig del 2019, tal com ho ha fet en altres països de la UE (Espanya, França i Regne Unit), 'Google for jobs' es va convertir en el líder del mercat en visibilitat", defensen les empreses citades en la carta remesa.

Asseguren, en aquest sentit, que Google actua com més que un servei de cerca de feina digital. "Google també ofereix directament els seus serveis als reclutadors, i així compleix les funcions típiques d'un portal de treball –asseguren les afectades–. Al fer això, [la tecnològica] intenta evitar i finalment substituir altres plataformes de cerca de feina". L'acusen, fins i tot, d'haver-se acostat directament als seus clients i proveïdors clau "de manera activa i directa".

Sol·liciten que l'eina cessi la seva activitat

El que demanen, com a prioritat, és que la Comissió Europea es plantegi emetre una mesura provisional que ordeni a Google cessar la seva activitat "anticompetitiva" mentre l'organisme investiga l'assumpte. Segons han informat fonts pròximes a les empreses implicades a Reuters, els signants de la carta estarien disposats a seguir la demanda si la UE no fa res.

Google, que en els últims dos anys ha afrontat multes de la UE que superen els 8.000 milions d'euros acusada de frustrar els rivals empresarials, diu que ja ha fet diversos canvis per respondre a aquest 'feedback' d'Europa. Per exemple, "incloure una nova opció a la part superior de la pàgina, que enllaci directament amb ofertes de feina i que els enllaços condueixin a ofertes que només existeixin en un sol lloc", ha dit una portaveu a l'agència que explica la notícia.

stats