IMMOBILIARI
Economia 23/11/2015

El micromecenatge immobiliari revitalitza el sector

El ‘crowdfunding’ arriba al sector del totxo a Espanya i espera moure 37,5 milions durant l’any vinent

Josep Pastells
3 min
Amb la recuperació del sector, petits inversors s’interessen pel mercat de l’habitatge.

GironaVuit anys després de l’esclat de la bombolla immobiliària, el sector ha assolit una certa estabilitat que va acompanyada d’evidents signes de revitalització. Els inversors, sobretot estrangers, tornen a interessar-se pel mercat de l’habitatge a Catalunya, molt especialment a Barcelona, però el creixent interès per invertir en el sector s’ha diversificat de tal manera que fins i tot ha aparegut un nou fenomen: petits inversors s’agrupen en projectes d’inversió col·lectiva que ofereixen rendibilitats molt superiors a les habituals dels productes bancaris. És el cas de plataformes com Housers.es, InvesReal i The Crowd Estates, que faciliten la diversificació de la inversió en diferents habitatges utilitzant una fórmula molt estesa al món de les start-ups i als sectors de l’oci i la cultura.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

The Crowd Estates, la primera plataforma online de crowdfunding immobiliari de Catalunya, permet l’entrada de petits inversors amb aportacions de com a mínim 500 euros. Engegada per quatre emprenedors gironins, connecta promotors i inversors per impulsar la compravenda d’actius immobiliaris aplicant un sistema que ja funciona des de fa anys al Regne Unit i als Estats Units. És el mateix model de Housers.es, que es planteja una fita molt ambiciosa: captar 300 milions d’euros en tres anys per aconseguir una cartera de 1.500 habitatges, locals comercials i naus industrials. Per la seva banda, InvesReal intenta captar petits inversors mitjançant un tiquet de 520 euros per a la compra, reforma i posterior venda de pisos en zones residencials de Madrid i Barcelona. A canvi, ofereix una rendibilitat de fins al 15%.

Regulació recent

L’activitat del crowdfunding és regulada a tot l’Estat per la llei 5/2015 del 27 d’abril, de foment del finançament empresarial, que considera plataformes de finançament participatiu totes aquelles que posen en contacte persones físiques i jurídiques (inversors) amb altres que busquen diners per engegar un projecte (promotors) a canvi d’un rendiment econòmic. “Ens basem en els principis de l’economia col·laborativa, l’accés a la informació i l’eliminació d’intermediaris en els negocis que permet internet”, resumeix el portaveu de The Crowd Estates, Óscar Trabazos. La seva plataforma, que compta amb més de 300 inversors, funciona des de fa vuit mesos i ja ha finançat el seu primer projecte: l’ampliació de capital d’una empresa propietària d’un edifici a la Bisbal d’Empordà, amb una aportació de 21.000 euros. Actualment té tres projectes més: la compra d’un edifici al barri del Born de Barcelona, amb una inversió de 118.000 euros; la construcció d’una casa unifamiliar prop de cala Montgó, a l’Escala, per 315.000 euros, i un espai de coworking (oficines compartides) a Sabadell. A més, tenen una quinzena de projectes en cartera arreu de l’Estat.

Alternativa als bancs

“És una barreja de curiositat i ganes de fer coses, de diversificar i posar els ous en diferents cistelles”, diu Xavier Alarcón en preguntar-li per què ha invertit en projectes impulsats des d’una plataforma online. “Et jugues diners que en principi t’haurien de sobrar; els riscos em semblen molt controlats i estan analitzats amb detall. A més, els bancs donen una rendibilitat molt baixa i les comissions pràcticament s’ho mengen tot”, afegeix. Alarcón ha invertit 3.000 euros a la promoció de la casa de cala Montgó i 500 a l’ampliació de capital a la Bisbal. “Ho veig com una oportunitat d’invertir poc i diversificar”, comenta Albert Parés, que ha destinat 1.000 euros al pis del Born. “Fins ara, els petits estalviadors no podíem tenir, per exemple, l’1% d’un centre comercial o el 2% d’un pis ben situat a Barcelona, o en tot cas era molt difícil”, assenyala per argumentar la seva decisió. “Quan compres et fas soci del projecte, tens una quota de participació a la SL. Ho veig com un termini fix; d’aquí tres o quatre anys pots recuperar els diners amb una rendibilitat molt alta”, apunta Sergi López, que ha invertit 4.000 euros en dos projectes diferents.

“Fins ara, per invertir al sector immobiliari i obtenir bons resultats calien dos ingredients indispensables: tenir informació privilegiada sobre oportunitats d’inversió i disposar de grans quantitats de capital. Per la seva banda, els promotors depenien gairebé exclusivament dels bancs per aconseguir finançament”, subratlla el portaveu de The Crowd Estates.

Un dels promotors que han optat per aquest sistema és Agustín López, que precisament impulsa la construcció de la casa de cala Montgó. El seu objectiu és obtenir 315.000 euros i ja n’ha aconseguit la tercera part. “Vull vendre-la, però també hi hauria la possibilitat de llogar-la, sobretot per temporades”, explica. El mercat del crowdfunding immobiliari preveu moure prop de 37,5 milions d’euros el 2016 a tot l’Estat.

stats