Economia 18/04/2012

El sector de la flor preveu vendre set milions de roses per Sant Jordi

El fred del mes de febrer ha afavorit la qualitat de la producció autòctona, i el fet que la Diada caigui en dilluns incentivarà les vendes

Acn
3 min
La floricultora Núria Gel prepara les roses per Sant Jordi al seu camp de Vilassar de Mar / ACN

Vilassar de MarEl sector de la flor somriu optimista davant la cita del pròxim Sant Jordi. Es preveu que sigui un dels millors dels últims anys, tant qualitativament com quantitativament, segons ha explicat el president del Mercat de Flor i Planta Ornamental, Jordi Rodón. El fred del mes de febrer ha fet créixer les roses produïdes a Catalunya "més fortes i vermelles", i el fet que la Diada caigui en dilluns fa preveure molt bones vendes, de fins a set milions de roses. Un 30% són de producció autòctona, principalment cultivades al Maresme, mentre que la resta seran d'importació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Colòmbia i l'Equador s'emporten bona part de les compres, però també n'arribaran de països emergents d'Àsia i Àfrica. "Som molt optimistes. Ja estem assentats en la crisi i Sant Jordi aquest any cau en dilluns, la qual cosa ens fa pensar que les vendes aniran bé". Així d'optimista es mostra el nou president del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, Jordi Rodón. "El millor que ens pot passar és que Sant Jordi sigui dia laborable, i si a més cau en dilluns, les estadístiques diuen que cau en molt bona data", augura.

Una rosa per a tothom

Segons el portaveu del sector, hi haurà "una rosa per tothom", tant per a homes, com dones, com nens, i "tenint en compte que som gairebé 6,5 milions, es preveu que arribem fins als set milions de roses venudes".

Aquesta és la xifra a la qual preveu arribar el sector i, de moment, les dades apunten pel bon camí: "La producció autòctona està totalment venuda, i el que s'ha comprat a l'estranger s'ha comprat pensant que s'arribarà als set milions de roses". Rodón celebra el salt quantitatiu respecte a l'any passat, quan Sant Jordi va coincidir amb Setmana Santa i les vendes en van encallar en arribar als cinc milions de roses.

Salt qualitatiu

També hi haurà, però, un sant qualitatiu pel que fa al producte com a conseqüència del fred intens del passat mes de febrer. "No hi ha mal que per bé no vingui", comenta Rodón. Segons els experts, el fred va arribar en el moment de tallar la rosa, i això va provocar que els brots que van venir posteriorment i que son els que ara es tallen per Sant Jordi donin roses "més fortes i amb més color".

"La rosa aguanta bastant, i amb la primavera bona que està fent sortirà amb més força i serà una rosa molt més bona que la de l'any passat", apunta Núria Gel, una de les poques productores de rosa que encara queden al Maresme. La producció autòctona, cada vegada menor, representa el 30% de les roses que es venen per Sant Jordi, però aquesta diada representa el 50% de la producció de roses anual.

Roses estrangeres

Així, la majoria de roses que es regalaran el pròxim 23 d'abril seran de fora. Els principals països exportadors són Colòmbia i l'Equador, però cada vegada hi ha més mercats a països asiàtics i africans, però de capital centreeuropeu. La competència de l'estranger obliga els productors locals a mantenir els preus congelats. Les importacions, malgrat l'augment del preu dels derivats del petroli, també mantenen preus.

Pel que fa a les varietats, pocs canvis respecte a altres anys, i la rosa vermella continuarà sent la majoritària. "La rosa de Sant Jordi ha de ser vermella perquè és la sang del drac", recorda Jordi Rodón. De fet, pràcticament el 80% del producte que es vendrà aquest Sant Jordi serà rosa vermella, i un 60% de la varietat 'freedom'.

stats