Economia 07/12/2011

Un miner d'or a Manhattan

Raffi Stepanian fa bona l'antiga dita nord-americana que explica que les voreres de Nova York estan pavimentades amb or

Ara
1 min
Raffi Spaniena

BarcelonaRaffi Stepanian és un miner urbà. Inspecciona cada dia els voltants del districte del diamant de Nova York. Tot i això, no està fent incursions en el comerç de les botigues de diamants tallats. El seu ofici és furgar en les esquerdes de les voreres per detectar els espurnejos dels metalls i gemmes precioses.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, no és una fortuna històrica, però Stepanian ha fet fins a $300 en un dia amb la seva tècnica de mineria urbana. Els seus materials són simples: un ganivet de mantega, un recollidor i una llauna de cafè. Recorrent els carrers, recull la pols d'or i flocs enterrat a la terra i el paviment. Or, robins, diamants estan incrustats en el fang piconat en les esquerdes de les voreres. La majoria dels bocins que ell recull els han perdut sense adonar-se'n els venedors o els compradors i són massa petits per ésser vistos pels vianants. Un diamant de pocs mil·límetres de diàmetre pot reportar-li fins a 30 dòlars quan el ven de nou, ja que en la majoria dels casos ja està tallat i polit.

Un cop recollida una bona quantitat de la suposada porqueria que s'acumula als carrers, segons explica aquest vídeo, Stepanian fa servir mètodes similars als que s'empraven en plena febre de l'or. Primer li passa un filtre i després recol·lecta pacientment les petites espurnes d'or que hi ha entre el material que ha recollit. Totes juntes poden valdre molts diners. Stepanian s'ha convertit en una celebritat viral pel seu innovador treball. Si bé pot no ser l'ingrés més estable, Stepanian afirma que a ell li va prou bé per viure.

stats