Crisi
Economia 12/06/2012

Els miners asturians, en peu de guerra per les retallades al sector

Els sindicats miners alerten que les retallades del govern espanyol aboquen les mines a tancar i diuen que faran vaga fins que l'executiu canviï els pressupostos

Agències
2 min
Enfrontaments entre miners i la Guàrdia Civil a Campomanes (Astúries) aquest dimarts. / J. L. CEREIJIDO / EFE

OviedoAstúries viu des de fa setze dies una vaga indefinida del sector del carbó, que aquest dimarts ha provocat talls a carreteres durant tota la jornada, en què els miners han bloquejat l'entrada a Astúries per l'autovia A-66 i han atacat també vies de tren de la línia entre la comunitat autònoma i Madrid, segons ha informat la delegació del govern. Els miners han bloquejat carreteres mitjançant camions creuats a la calçada i barricades d'arbres tallats, pneumàtics cremant i baranes arrencades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'altra banda, la matinada de dimarts les seus del PP a Oviedo i les localitats de Mieres, Laviana, Siero i Aller han estat atacades amb pintures a les finestres, llançaments d'ous i trencaments dels vidres.

CCOO i UGT van convocar una vaga indefinida davant la decisió del ministeri d'Indústria, Energia i Turisme de retallar un 63% de les ajudes al sector aquest any.

Reunió sense resultats

Els líders sindicals de la mineria asturiana han advertit l'executiu d'Oviedo que la vaga indefinida es prolongarà mentre no proposi un augment de les partides per al sector en els pressupostos d'enguany, ja que a ells no els serveix de res reobrir les negociacions sense propostes econòmiques. Pel secretari general del sector miner de CCOO a Astúries, Maximino García, el conflicte "durarà i s'anirà incrementant depenent del que el govern decideixi fer".

El govern asturià, per la seva banda, ha llançat una "exigència rotunda" al ministre d'Indústria, José Manuel Soria, perquè negociï amb els sindicats, amb els quals l'executiu d'Oviedo comparteix l'anàlisi que les retallades pressupostàries al sector suposen el tancament immediat de les mines. El conseller d'Economia i Ocupació, Graciano Torre, ho ha afirmat després d'una reunió amb el cap del govern i els representants dels sindicats: "Fa un any admetíem a contracor el tancament de mines el 2018, però no podem admetre'l el 2012". Torre també ha advertit el ministeri de les "accions incontrolables" en què pot desembocar la vaga.

stats