Una missió internacional avalua si les nuclears catalanes poden allargar la seva vida útil

El procés s'allargarà fins al 2025

L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) ha rebut des del passat dia 15 i fins aquest dimecres una missió de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) per avaluar la preparació de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs per operar després d'arribar a la fi de la seva vida útil.

Sota la denominació de missió SALTO, un equip de 12 experts procedents de nou països (l'Argentina, Eslovàquia, els Estats Units, Finlàndia, França, Irlanda, els Països Baixos, Romania i Sud-àfrica) ha dut a terme la missió preliminar, o Pre-SALTO.

Un forat de 1.800 M€ per tancar les nuclears, que perden diners

Segons ha informat l'ANAV, aquesta missió inicia el procés d'anàlisi de les capacitats per operar més enllà de la vida establerta en el disseny original de les plantes d'acord amb els estàndards internacionals de la indústria nuclear i a l'experiència en l'extensió de l'operació de nombrosos reactors en el món.

Les nuclears d'Ascó I i II i Vandellòs II són les primeres centrals espanyoles a sotmetre's a aquest programa d'avaluació del OIEA, que s'estendrà, en les seves diferents fases, fins a l'any 2025. La missió Pre-SALTO ha inclòs l'anàlisi de la totalitat d'activitats previstes per garantir "una operació estesa segura i fiable, així com el grau de compliment d'aquestes activitats amb relació als estàndards i guies de seguretat de l'OIEA".

La missió Pre-SALTO ha acabat aquest dimecres amb una reunió de sortida, en la qual els experts de l'OIEA han traslladat a ANAV algunes recomanacions i suggeriments per reforçar la preparació d'Ascó i Vandellòs II de cara a l'operació a llarg termini. El líder del grup d'experts, Robert Krivanek, ha destacat els progressos protagonitzats per ANAV, així com el compromís de tota l'organització amb la preparació d'Ascó i Vandellòs II per a una operació segura i fiable sostinguda en el temps.

"Aquesta missió és important perquè avala la feina que hem estat fent per afrontar l'operació a llarg termini d'Ascó i Vandellòs II davant l'Administració, l'organisme regulador i l'opinió pública", ha destacat, per la seva banda, el director general d'ANAV, José Antonio Gago.

En els pròxims anys, el procés continuarà amb una missió SALTO específica per a les dues unitats d'Ascó (2021), una posterior missió SALTO per a Vandellòs II (2023) i les seves corresponents missions de seguiment.

Més continguts de