Economia 28/04/2015

Montoro s'embolica posant data a la reforma del finançament: de després del 24-M a la pròxima legislatura

Fa només dues setmanes sorprenia anunciant que s'estaven creant les condicions, també "en termes polítics", per negociar després del maig. Avui ha insistit que ho deixen per després de les generals

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
Rajoy, Catalá i Montoro durant la sessió de control al Senat. EFE

MadridEl govern de Mariano Rajoy té realment intenció d'impulsar una reforma del finançament autonòmic? El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va posar d'excusa la situació econòmica de l'Estat l'any passat per no fer la reforma estipulada i a la qual s'havien compromès. I el desembre passat, en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), ja va deixar a entendre que abandonava la missió per a aquesta legislatura. El pla de proveïdors i el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) eren pedaços suficients fins a les generals, va argumentar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però fa només dues setmanes, el 13 d'abril, Montoro sorprenia anunciant que s'estaven creant les condicions, també "en termes polítics", perquè es comencés a abordar la reforma després de les municipals i autonòmiques del pròxim 24 de maig, és a dir, abans de tancar mandat. Aquest dimarts, però, i durant la sessió de control al Senat, el ministre d'Hisenda ha tornat a donar llargues. Preguntat pel senador de CiU Ferran Bel sobre per què l'Estat no millora el finançament de les comunitats tot i augmentar la recaptació de l'IVA, Montoro ha reivindicat que el sistema de finançament "no té caducitat" per llei, però que tenen "pendent" la reforma "per a un pròxim escenari polític a partir de les eleccions del 24 de maig i generals".

Fonts d'Hisenda han indicat a l'ARA que pot ser hi hagi alguna negociació després del maig, però que segur que la reforma del finançament autonòmic es deixarà per a després de les generals. És a dir, per a una altra legislatura, si governa el PP.

stats