Economia 19/07/2012

La morositat frega el 9% i s'acosta al rècord del 1994

El nivell de morositat del sistema financer espanyol arriba al 8,95%, només dues dècimes per sota del màxim del 1994. Els bancs van perdre al maig 7.403 milions en dipòsits de famílies i empreses.

T.g.
2 min
La morositat frega el 9% i s'acosta al rècord del 1994

BARCELONA.Els crèdits considerats morosos dels bancs, caixes, cooperatives i establiments financers de crèdit (EFC) van sumar al maig 155.841 milions d'euros, una xifra que representa el 8,95% sobre una cartera total d'1,74 bilions. Aquest percentatge, que ha patit 11 mesos seguits d'increments, s'ha quedat només a dues dècimes del 9,15%, el màxim històric, que es va comptabilitzar el febrer del 1994.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En comparació amb el mateix mes de l'any passat, la mora ha crescut un 38%, des del 6,48% detectat el maig del 2011. La caiguda de la demanda i l'enduriment de la crisi es reflecteix de manera clara en l'activitat de les EFC, les entitats que concedeixen crèdits al consum (cotxes, mobles, televisors i altres béns), que va caure en un sol mes dels 40.904 milions d'abril als 40.273 milions del maig. Els estalvis també es van reduir. Segons les dades del Banc d'Espanya, els dipòsits de clients (famílies i empreses) van disminuir en 7.403 milions, fins als 1,32 bilions, el nivell més baix des del febrer del 2008.

Tot i la davallada, sembla que el conjunt de la ciutadania manté la confiança en el sistema bancari, tenint en compte l'efecte Bankia, van destacar les fonts consultades. Rodrigo Rato va dimitir com a president del banc el 7 de maig, un fet que va provocar una espiral de caiguda de la cotització de les accions de l'entitat. Però no hi va haver retirada massiva de diners del sistema. Les dades no permeten determinar els moviments entre bancs.

Això sí, en comparació amb el maig del 2011, la reducció dels dipòsits és de 80.891 milions, una caiguda del 5,7%, i en comparació amb el tancament de l'any passat el descens és del 3,4%.

Participacions preferents

D'altra banda, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va confirmar ahir que els propietaris de participacions preferents d'entitats rescatades "hauran de contribuir en la reestructuració amb els seus propis recursos", informa Efe. Segons les condicions europees per al rescat bancari espanyol que probablement es pactaran demà mateix, "els canvis de preferents els autoritza la Comissió Europea, que demana que es facin en condicions de mercat", va afegir De Guindos.

El ministre va insistir que el govern central modificarà la legislació perquè la venda d'aquest tipus de productes a inversors minoristes no es torni a produir. En aquest sentit, el grup parlamentari socialista demanarà en una esmena que es modifiqui la llei del mercat de valors per prohibir la venda de preferents.

stats