Economia 18/02/2013

La morositat de la banca cau per primer cop en 17 mesos gràcies al traspàs d'actius immobiliaris al Sareb

Els crèdits dubtosos de la banca espanyola van baixar al desembre al 10,44% del total. El volum de préstecs va passar de 191.639 a 167.447 milions d'euros

Efe
1 min
La presidenta del banc dolent, Belén Romana, va fer ahir la seva primera roda de premsa des que va assumir el càrrec.

MadridLa morositat del crèdit concedit per la banca a Espanya va caure al desembre al 10,44%, el primer descens després de disset mesos de pujades i la seva taxa més baixa des del juliol del 2012, degut en gran part al traspàs d'actius tòxics de les entitats financeres al banc dolent o Sareb.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades provisionals publicades aquest dilluns pel Banc d'Espanya, la cartera creditícia de bancs, caixes, cooperatives i establiments financers de crèdit era al tancament de desembre de 1,604 bilions d'euros, un 4,6% menys que la del novembre, un descens que l'organisme atribueix "en gran part" a la transferència d'actius al Sareb i no a una disminució del flux de crèdit.

A finals de gener, el Banc d'Espanya va informar que el traspàs dels actius immobiliaris de les entitats nacionalitzades al Sareb havia provocat una caiguda de 54.000 milions d'euros en la cartera de crèdit concedida per les institucions financeres a famílies i empreses el 2012.

La diferència entre la cartera creditícia de la banca al novembre i al desembre és superior, prop de 80.000 milions d'euros, perquè el Sareb ha comprat els actius immobiliaris amb importants descomptes sobre el valor en llibre, que de mitjana són del 63%.

En un comunicat, el Banc d'Espanya ha indicat que aquesta transferència és la causa que s'hagi reduït també el saldo total de préstecs dubtosos, que al desembre van arribar a 167.447 milions d'euros, enfront dels 191.630 del mes anterior.

Malgrat això, la taxa de morositat de la banca espanyola està encara gairebé tres punts bàsics per sobre de la que marcava fa un any, el 7,84%.

stats