Economia 04/12/2014

El negoci de la moda guanya pes i ja suposa el 2,7% del PIB a Espanya

Catalunya lidera l'aportació per comunitats autònomes amb una facturació de 4.200 milions. El sector dóna feina a 29.000 persones, segons l'estudi de Moda.es

Ara
2 min
ge

El negoci de la moda segueix guanyant pes a Espanya i representa ja el 2,7 % del Producte Interior Brut (PIB) del país. Ho explica un informe impulsat pel grup editorial Modaes.es, el Centre d'Informació Tèxtil de la Confecció (Cityc) i l'associació Amicca que es presentarà aquesta tarda en un acte amb dirigents d'empreses, patronals i entitats del sector de la moda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El document, titulat "Informe econòmic del negoci de la moda a Espanya 2014", calcula l'aportació al PIB de tota la cadena de valor de la moda a Espanya, des del disseny i la indústria fins a la distribució, juntament amb la generació indirecta d'activitat en terceres empreses.

El resultat, explica Modaes.es, situa la moda com un dels sectors econòmics més importants, amb una contribució a la renda del país superior, per exemple, a la del sector primari, que engloba l'agricultura, la ramaderia i la pesca.

Si es té en compte la facturació, Catalunya lidera el rànquing de comunitats autònomes, amb unes vendes de 4.291 milions d'euros, seguida de la Comunitat Valenciana, amb 3.417 milions, i Galícia, on té la seva seu Inditex, amb 1.577 milions.

Per nombre de treballadors, encapçala la classificació la Comunitat Valenciana, amb un total de 30.648, seguida de Catalunya (29.056), Galícia (12.479) i Andalusia (7.919).

Exportació rècord

L'informe destaca el grau d'obertura a l'exterior d'aquest sector, tant en exportacions com en importacions, el que afecta tant a grans empreses com als milers de companyies que operen al mercat i que són de menor dimensió, però que també tenen una clara vocació internacional.

Les exportacions espanyoles de productes tèxtils, de confecció i cuir i calçat van assolir el 2013 un nou rècord històric, amb vendes a l'exterior per valor de més de 15.109 milions d'euros, un 9,5 % més que el 2012. Per contra, les importacions van baixar un 0,8 %, fins a 17.753 milions.

En termes d'ocupació, la moda espanyola genera el 4,2 % dels llocs de treball actius al mercat laboral, gràcies, sobretot, a l'ocupació vinculat a la distribució majorista i minorista. El sector sumava una afiliació mitjana de 129.002 treballadors, fet que suposa un descens de només el 0,3% respecte a l'any anterior.

La indústria de la moda continua reduint el nombre d'actors a Espanya, de manera que l'1 de gener del 2014, els sectors tèxtil, confecció i cuir i calçat sumaven 19.302 empreses, un descens del 2,33 % respecte un any abans. S'havien destruït 461 societats.

La directora de Modaes.es, Pilar Riaño, assegura que "l'estudi pretén posar en valor l'alta importància que té a Espanya la moda com negoci des del punt de vista de la facturació, generació d'ocupació o les exportacions", ja que "massa sovint", afegeix, "la moda no es percep com un sector estratègic per als agents econòmics públics i privats".

"Confiem en què l'estudi realitzat aquest any de la mà de Cityc i amb el suport d'Amicca contribueixi a que això canviï", subratlla Riaño.

stats