Laboral

Neix Patronal Catalana, una entitat "apolítica" i "agressiva" que demana l'acomiadament gratuït

L’associació, que es desvincula de qualsevol partit, es proposa arribar als 90.000 socis per poder ser a la negociació col·lectiva

2 min
Pere Barrios (el segon per la dreta) i a resta de l'equip que impulsa Patronal Catalana.

Apolítica, agressiva i sense complexos. Així s'autodefineix Patronal Catalana, la nova entitat empresarial que s’ha presentat en societat aquest dijous i que s’ha plantejat l’objectiu d’arribar als 90.000 socis. Això li permetria ser considerada entitat representativa i, com a tal, ser un agent social que pugui, per exemple, participar en la negociació col·lectiva.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per aconseguir-ho, Patronal Catalana no cobra res durant el primer any als seus socis i posteriorment les quotes passen a ser de 5 euros anuals per als autònoms i de 20 euros per a les empreses.

El president de la nova patronal és Pere Barrios, que va perdre les eleccions de Pimec al febrer i que ha optat per crear una nova organització al considerar que les patronals ja existents són "estructures difícils de moure". Per diferenciar-se’n, a més, demanen "coses que ells no s’han atrevit a demanar mai", com ha assegurat Barrios. Tot i que la candidatura de Barrios a Pimec estava avalada per l’Assemblea Nacional Catalana, l’empresari ha insistit que la nova patronal no té cap lligam polític: "Volem donar cabuda a tothom i no posar cap limitació a ningú".

Entre els objectius que planteja Patronal Catalana, per exemple, hi ha abaixar el cost dels acomiadaments, "si pot ser, a zero". "Per què s’ha d’indemnitzar el que se’n va?", s’ha preguntat Barrios. Alternativament, si això no és viable, defensen la motxilla austríaca (un sistema segons el qual l’empresa reserva una quantitat de diners cada mes per al treballador; en cas d’acomiadament, aquesta quantitat es converteix en el seu subsidi), com també va defensar el Banc d’Espanya recentment.

Entre les propostes que han posat damunt la taula també hi ha "la contractació gratuïta de personal a les start-ups". Barrios ha detallat que la seva idea seria que els aturats (mentre cobren els subsidi d'atur) treballin en empreses que necessitin personal sense que els hagin de pagar el sou.

També ha sigut molt bel·ligerant amb els "abusos sindicals" (assegura que les organitzacions de treballadors creen "castes laborals") i contra els "privilegis dels funcionaris". I això entre "moltes altres coses que ningú s’atreveix a dir", ha reblat.

stats